maanantaina, elokuuta 11, 2008

Vaihtoehdot Coat Color Calculatorille

Edellisessä tekstissä esitelty Coat Color Calculator (CCC) on erittäin hyödyllinen väline silloin, kun oikeasti täytyy laskea genotyyppejä tai jos hevosilla on todella eksoottisia värejä, hallakkoa, voikkoa, päistärikköä, hopeaa, samppanjaa jne. sekaisin. Harvoilla näin kuitenkin on.

Jos kuitenkin on ihan tavallinen puoliverikasvattaja, joka ei näpertele genotyyppien kanssa, ei yleensä tarvitse piitata CCC:stä. Puoliverisillä esiintyy harvoin muita kuin perusvärejä (ruunikko, rautias, musta) ja kimoa, jonka pohjaväri on joku perusväreistä. Perusvärien perusgenetiikka on helppoa:
rautias + rautias = rautias AINA!
musta + musta = musta (joskus harvoin rautias)
rautias + musta = yleensä ruunikko, voi olla rautias tai musta
ruunikko + joku toinen perusväreistä = yleensä ruunikko, voi olla rautias tai musta

Kimo sitten periytyy yksinkertaisesti siten, että jos toinen vanhemmista on kimo, varsalla on vähintään 50% todennäköisyys olla kimo, jos molemmat vanhemmista ovat kimoja, varsa on vähintään 75% todennäköisyydellä kimo. Pohjaväri kimon alla periytyy edellä esitetyn mukaisesti.

Jos ei ymmärrä tätäkään listausta, mutta haluaisi silti edes pääpiirteissään noudatella värien periytymisen logiikkaa, voi suurimmassa osassa tapauksia luottaa siihen, että varsa on jommankumman vanhemman värinen. Tämä pätee melkein aina, oikeastaan ainoa poikkeus on se, jos astuttaa perusvärisen hevosen tuplavoikolla (cremello, perlino, smoky cream). Tällöin varsa ei ole koskaan kummankaan vanhemman värinen vaan joko voikko, ruunivoikko tai mustanvoikko. Tällainen tapaus on kuitenkin harvinainen, koska noita tuplavoikkoja esiintyy harvassa rodussa.

Tuo perusvärien lista on kuitenkin syytä sisäistää, koska siihen perustuu erikoisvärienkin periytyminen. Kaikki hevoset ovat pohjimmiltaan rautiaita, mustia tai ruunikoita, näihin väreihin sitten voi vaikuttaa yksi tai useampia muita geenejä, joista syntyy voikkovärejä, hallakkovärejä, hopeavärejä, samppanjavärejä, kimoja, kirjavia ja päistärikköjä. Perusvärien genetiikka siellä alla pysyy kuitenkin aina samana.

Ei kommentteja: