maanantaina, joulukuuta 22, 2008

VRL-kitinää

Varoitus jo etukäteen: joulumieltä 0%, kitinää ja vinkumista 100%.

Yritin (paino siis todellakin sanalla "yritin") muokkailla vaihteeksi rekisteröimieni hevosten tietoja VRL:n hevosrekisterissä. Sen jälkeen kun olen viimeksi saanut hevosiani rekisteriin, on sinne tulleet kentät mm. säkäkorkeudelle ja värille. Kiva juttu minun mielestäni, mutta nyt minulla ja S:llä on noin puolitoista sataa miljoonaa kopukkaa, joiden VRL-sivulta nämä tiedot puuttuvat. Lisäksi moni hepo on jo siirtynyt bittiajasta bitti-ikuisuuteen, joten niitä pitäisi merkitä kuolleiksikin.

Homma meni suurinpiirtein näin:
1. avaan omat tiedot-sivun, josta löytyy lista omistamistani hevosista
2. avaan hevosen x sivun, josta klikkaan sen sivun auki uuteen tabiin
3. siirryn takaisin hevoslistaan
4. painan "muokkaa"-linkkiä. Tarkistan hevosen sivuilta värin (tiikerinkirjava puuttuu listasta kokonaan) ja säkäkorkeuden
5. kasvattaja-kohtaa täyttäessäni joudun avaamaan "Tallit ja seurat"-sivun uuteen tabiin ja etsimään kasvattajan VRL-tunnuksen tai tallin numeron.
6. kirjoitan salasanani kenttään ja painan "Muuta tiedot". Selain sirityy sivulle, joka ilmoittaa tietojen muuttamisen onnistuneen
7. klikkaan jälleen "Omat tiedot"-linkkiä
8. etsin uudelleen saman hevosen, painan "muokkaa"
9. etsin "Merkitse hevonen kuolleeksi"-kodan ja kirjoitan siihen salasanan toistamiseen
10. minulta kysytään haluanko sitä varmasti. Kyllä kiitos. Saan eteeni ilmoituksen, joka kertoo muokkauksen onnistuneen
11. klikkaan jälleen "Omat tiedot"-linkkiä, valitsen uuden hevosen ja siirryn kohtaan 1
12. arvatkaa muuten kiinnostaako tehdä tätä satoja ja satoja kertoja?

Kaatuisiko koko virtuaalimaailma asian voisi hoitaa näin:
1. avaan omat tiedot-sivun, josta löytyy lista omistamistani hevosista
2. avaan hevosen x sivun, josta klikkaan sen sivun auki uuteen tabiin
3. painan VRL-sivulla näkyvää "muokkaa tämän hevosen tietoja"-linkkiä
4. voin muokata kaikkia tietoja kerralla eli kirjoittaa hevosen korkeuden, merkitä sen värin ja merkitä sen samalla myös kuolleeksi
5. kasvattajaa etsiessäni en joudu puljaamaan numeroiden kanssa vaan kentän vieressä on "etsi kasvattaja"-linkki, josta vaikkapa pop-upiin ponnahtaa hakukenttä, johon voin kirjoittaa tallin nimen tai kasvattajanimen ja haku osaa etsiä kaikki tämän merkkijonon sisältämät nimet ilman jokerimerkkejä tai tappelua isojen/pienten kirjaimien kanssa. Voin tuloslistalta raksia haluamani tallin eikä minun tarvitse kirjoittaa erikseen numerokoodeja, jotka eivät tarkoita mitään
6. painan "tallenna muutokset"-linkkiä ja palaan takaisin "Omat tiedot"-sivulle, jonka yläreunassa on tieto siitä, että "(hevosen nimi) tiedot on muutettu onnistuneesti".

Tämä tapa sisältää huomattavasti vähemmän turhaa linkkien klikkailua, vähemmän auki olevia sivuja, vähemmän mitääntarkoittamattomien numerosarjojen kirjoittelua (virhealtista!) ja olisi kaikkinensa miellyttävämpi käyttää. Nykyinen systeemi toimii vain jos a. omistajat pitävät jatkuvasti hevostensa tietoja ajantasalla b. hevosia ei ole kuin korkeintaan parikymmentä. Me emme S:n kanssa täytä kumpaakaan ehtoa.

Itse olen valistanut, valittanut, haukkunut ja harvoin kehunut näitä käytettävyys- ja käyttäjäystävällisyys-juttuja virtuaalimaailmassa jo vuosia ja tämä jatkaa sitä samaa latua. Kuten tyypillistä muissakin projekteissa, amatöörit osaavat ehkä tekniikan, mutteivät ole koskaan vaivautuneet lukemaan psykologiaa tai miettimään, mitä käyttäjät oikeasti tekevät sivuilla ja miten sen saisi simppeliksi.
Lisätään siihen mukaan vielä jatkuva kiire ja valitukset siitä, ettei mikään toimi, tehdään asiat vähän sinne päin ja ajatellaan, että korjataan sitten myöhemmin kun on aikaa. Aikaa ei koskaan ole (it-projektien perustotuus) ja huonosti tehtyä ei välttämättä saa korjailulla paremmaksi, vaan koko homma on aloitettava aivan alusta.

En halua tällä kuitenkaan haukkua Feanaroa tai VRL:ää yleisesti, koska ymmärrän valitettavankin hyvin, mistä homma kiikastaa. Jos minulla olisi määrättömästi rahaa, perustaisin VRL-yrityksen, johon palkkaisin täysipäiväisiksi työntekijöiksi pari koodarinörttiä, Meepun ja Feanaron ja ehkä pari muuta virtuaalimaailmasta paljon tietävää, yhden ohjelmistoprojektien ammattilaisen tulkiksi kahden edellisen tahon välille, yhden täysinoppineen käytettävyysekspertin ja testaajan, luultavasti jossain vaiheessa myös tilapäistyövoimaksi myös pari tietokannan täydentäjää. Jo alkaisi varmasti lyyti kirjoittaa! Vaan kun minulla ei ole sitä rahaa ja sekös kyrsii.

1 kommentti:

Nanna / Feanaro kirjoitti...

Kiitti ideoista ja suorasta lähestymisestä. :P

Helpottuko ollenkaan?