maanantaina, tammikuuta 05, 2009

Jalostus: missä mennään

Näin vuodenvaihteen tienoilla ja puolen vuosikymmenen virstanpylvään uhatessa lienee hyvä tehdä vähän kartoitusta siitä, missä meidän eri rotujen jalostustoiminta tällä hetkellä menee.

AHALTEK
Polkee vähän paikoillaan vaikka melkein koko ajan jotain tapahtuukin. Kasvatteja pitäisi kuitenkin teettää siten, ettei yks-kaks' huomata että hei, meillä on arvokkaan suvun omaava ori/tamma, ikää kohta kolmekymmentä eikä sillä ole kuin yksi varsa. Näin on viime aikoina käynyt vähän turhan usein, joten olemme nyt lähteneet tätä juttua välttelemään. Tällä hetkellä meillä ei kovin vanhoja hevosia olekaan tallissa.

ARABI
Lauma ei kun kasvaa, meillä on kohta pari sataa arabia. Missä vaiheessa tässä näin pääsi käymään? Voisimme myydä niitä enemmän, mutta värigenetiikka ja kisaamattomuus eivät taida suuresti kiinnostaa muita arabi-ihmisiä vaikka suvut olisivat taatusti harvinaisia jalostuksessa. Jalostus tuntuu kuitenkin olevan hyvällä pohjalla, erisukuisia hevosia on toistaiseksi ollut tarpeeksi. Voisimme ostaa mielihyvin muutamia vierassukuisia, kohtuullisen tasaisen ja realistisen suvun omaavia arabeja siitoskäyttöön, jos jotakuta kiinnostaa myydä.

ENGLANTILAINEN TÄYSIVERINEN
Tämän kasvatus on käytännössä loppunut. Hevosia on jäljellä vain vähän ja ne taitavat olla kaikki enemmän tai vähemmän sukua keskenään. Näitä kuitenkin tarvittaisiin risteytyksiin ja RBSH-jalostukseen, mutta meidän täysiverimielenkiinto on aika pitkälti siellä laukkapuolella. Pitäisiköhän keksiä muutama ratsusukuinen otus lisää? Melkein pitäisi, saa sitten nähdä saammeko ikinä aikaiseksi...

FREDERIKSBORG
Kuolemassa tämäkin puoli meiltä, syksyllä keksitty uusi ori sukuineen ei tuonut sitä tarvittavaa piristysruisketta tämän rodun kasvatukseen. Harmittaa kyllä kovasti luopua näistä kokonaan, joten jos sitä jotakin yrittäisi viritellä?

IRLANNINTYÖHEVONEN
Tämänkin kasvatus oli jossain vaiheessa heikossa jamassa ja aika heikkoa se on vieläkin. Emme kuitenkaan aio luopua irkuista kokonaan vaan kasvatus kyllä jatkuu, vaikkakin sitten pienimuotoisena. Kanta on uusien tuontien takia aika ok.

KALLIOVUORTENPONI
Tämä rotu jyrää. Kasvatteja on syntynyt, kanta on hyvä, uutta verta on paljon ja kaikki näyttää hyvältä.

KNABSTRUP
Myös tämän kanssa näyttää tilanne hyvältä, viime vuoden taantuma on mennyt onnellisesti ohi ja täpläturkit kiinnostavat taas. Uutta verta on keksitty ja se on tullut tarpeeseen.

PUOLIVERISET JA RBSH
Nämähän eivät ole olleet mitään prioriteettilistan kärkirotuja koskaan, puoliverijalostuksessa keskitymme eniten meidän voikkojen, koulupainotteisten linjojen ylläpitämiseen. RBSH on aina ollut sellainen "sivutuote", niitä on teetetty vähän satunnaisesti satunnaisista yhdistelmistä, mutta on niitä silti päässyt jo muutama kertymään. Homma jatkuu suunnilleen tällaisena.

TENNESSEENWALKER
Kasvatus jatkunee melko pienimuotoisena, mutta toivottavasti aktiivisena. Meillä on tällä hetkellä kiva lauma hevosia koossa.

TERSKINHEVONEN
Tällä menee hyvin, kantaa on vaikka muille jakaa, laukkaterskit ovat pärjänneet radoilla ja jalostus kulkee täyttä faarttia eteenpäin. Näitäkin voisi joskus myydä jos vain raaskisimme ikinä ja jos ketään kiinnostaisi. Joulukuussa ja vuodenvaihteen jälkeen syntyviä/syntyneitä laukkaterskejä olisi tarjolla myyntiin.

MUUT VENÄLÄISET RODUT
Olemme laajentaneet hieman tuota rotuvalikoimaa ja tarkoituksena on kasvattaa lisääkin venäläisiä, ei vain käyttää niitä RBSH-risteytyksiin. Muutama todella mukava otus löytyy laumasta ja lisää varmasti keksimme, kun saadaan nimipäät hyrräämään.

MUUT ITÄEUROOPPALAISET RODUT, KLADRUB
Kladrubien kanssa on menossa kokeilu, olemme keksineet 3 suvutonta oria, ostaneet yhden vierassukuisen oriin ja keksineet kolme suvutonta tammaa. Me katsomme miten pitkälle tällaisella laumalla pääsee jalostuksessa, jos kasvatteja syntyy paljon. Meidän kladrub-tammat saattavat hyvinkin varsoa lähemmäs 10 varsaa elämänsä aikana ja oriit astuvat samassa määrin tammoja. Muutamia varsoja on myyty (niitä saa kysellä, jos kiinnostaa, kyllä sieltä aina joku irtoaa myyntiin), mutta aika moni on jäänyt meille itsellemme siitoskäyttöön ja varmasti tulee jäämäänkin.
Muita itäeurooppalaisia on aika vähän, mutta lisää unkarilaisia himottaisi keksiä, jos vain niitä nimiä keksisi...

MUUT ASKELLAJIRODUT
Rotuvalikoimaa löytyy, mutta monella kanta on pieni ja jotain täytyy tehdä jos aiomme jatkaa jalostusta vielä sen toisen polven jälkeen. Näitä on tulossa lisää siis jollain aikataululla, tilanne näyttää hyvältä kaikkinensa.

MUUT AMERIKKALAISET RODUT
Tämän alle kuuluu kaikkea sekalaista, kuten vaikkapa laukka-paintteja ja -appaloosakin nykyisin. Yritämme pitää tämän pienimuotoisena osiona, mutta kyllähän noita varsoja syntyisi, jos vain saisimme aikaiseksi niitä suunnitella. Kantaa löytyy ja mahdollisuus moniin mielenkiintoisiin risteytyksiin.

KYLMÄVERISET
Tätä ei ole tarkoitus suuremmin laajentaa, ehkä joitain rotuja voi keksiä tai ostaa lisää.

1 kommentti:

katyah. kirjoitti...

Unkarilaisia joo! Varsinkin shagyat on huonossa jamassa nykyään. Vain meillä Cendarlessa ja Kerpalla on hiukan isommat laumat, mutta niillä ei kovin pitkälle päästä.