perjantaina, elokuuta 21, 2009

Oikeasti vanhan linjan puoliverisiä

Surffaillessani ht.netissä silmiin osui otsikko "ESITTELYYN vanhanlinjan puoliveriset". Se herätti kiinnostusta, mutta ajattelin, että siellä kuitenkin keuhkotaan jostain wannabe-vanhoista puoliverisuvuista vuodelta 2007 eikä oikeasti vanhoista linjoista, joita minäkin saattaisin tietää ja tunnistaa.

Menin kuitenkin vilkaisemaan.

Oli otettava pöydänreunasta kiinni, että pysyin tuolillani. Siellähän esiteltiin Las Vegas-niminen puoliveritalli. Ja mitä aarteita Vegasista löytyykään!
Katsokaa nyt vaikka FWB-tamma Romance Dawn 54:n sukua: isä greymaskilainen (Greymask's lopetti... 2003?), suvusta muuten löytyy mm Lanzinger, R.M. Final Destination, Liinun Bellantine's Pavlova, RG Russky ja Laakson Russia. Siis Laakson hevosia, voitteko kuvitella?
Niin ja Shadow's Periwinklen suvusta löytyy sprietlandilaisia, Sprietland's Faithful, jonka suvussa kauempana on Routinier. Eikä toki saa unohtaa K.N. Importunatea!
Entäs sitten Acneface 54, sen isänisä on jo kertaalleen mainittu R.M. Final Destination, suvusta putkahti esille senkin vanhemmat, RG Dynamic ja Appletree's Milly. Emän puolelta sitten löytyykin waterfallilaisia.
Vampire Lord SIN! AlCapone, Diabolica ja näiden varsa Star Theme's Joe Cool! Lisää laaksolaisia, greymaskilaisia, rivuletilaisia...
Tai Bloodsucker of Romulus, isänemänä iki-ihana Mäntysuon Thilde, sen isä Oroaq ja emänisä Skyé.

Ja monta muutakin hienosukuista hevosta tuolla on. Voi vitsit, en tiennytkään että tällaisia hevosia on vielä. Hidas ikääntyminen tietysti tekee mahdolliseksi sen, että vanhoja helmiä löytyy edelleen. Mutta se että ihmiset osaavat arvostaa näitä tai ylipäänsä haluavat niitä hevostensa sukuihin on vielä hienompaa. Noissa vanhoissa nimissä on sellaista ajan tuomaa patinaa, mihin ei nykypäivän sikakisatut konit pysty luultavasti ikinä. Tai sitten se olen vain minä ja nostalgia...

1 kommentti:

Amar kirjoitti...

Harmi etten pysty koulun koneille asetettujen kirjoitusesteiden vuoksi ht.netin puolelle turinoimaan, olisi nimittäin pitkästä aikaa ketju johon minuakin kiinnostaisi vaikka vastaillakin!

Itseltäni ei kyllä löydy kuin yksi vanhempisukuinen hannover, mutta sen suvusta yritänkin sitten pitää kiinni kynsin ja hampain!

Harmi että juuri fwb on se puoliverirotu josta noita ihastuttavia vanhasukuisia hevosia erityisesti löytyy, itse kun en muuten rodusta perusta.. Esimerkiksi vanhasukuisia hannovereja on enää todella hankala löytää, eikä hannot varmasti ole ainut rotu jolle on sattunut suvun pituuksien suhteen jonkinlainen pullonkaulailmiö..

Toisaalta holsteinien kohdalla ongelma on vielä pahempi kuin hannoilla, kun aniharva nykyajan kasvattaja haluaa muita kuin 1-2-polvisia hevosia - yksi syy johon oma holsteinkasvatukseni pääasiassa tyssäsi, keskimäärin suvultaan 4-polvisellekin orille on niin vaikeaa löytää sopivaa tammakaveria..

On niissä "entisaikojen tähdissä" kyllä ihan erilaista loistoa kuin nykyajan VIR MVA Ch KRJI -hevosissa joita löytyy 20 tusinasta..