keskiviikkona, syyskuuta 23, 2009

Mietteitä nimeämiskäytännöistä

Niin Ionicissa kuin Gin Ahaltekissakin käytetään tiettyjä nimeämiskäytäntöjä, joski Ionicissa nämä ovat yleensä rotukohtaisia eikä kaikille roduille käytetä samoja sääntöjä. Ja tietysti säännöistä voidaan aina luistaa, jos siltä tuntuu.

Gin Ahaltekin yleissääntö on se, että varsan nimi (siis "oma" nimi, kaikki nimethän alkavat etuliitteellä Gin) alkaa oreilla samalla alkukirjaimella kuin isän nimi ja tammoilla samalla alkukirjaimella kuin emän nimi. Parhaimmillaan siis ori- ja tammalinjat nimetään kantahevosen alkukirjaimen mukaan sukupolvia eteenpäin, mutta koska tätä ei ole aina käytetty, on nimeämiskäytännöissä vähän tulkinnanvaraa.

Esimerkiksi ori Gin Grammatikin isä oli Gin Ares, mutta Grammatik sai nimensä orilinjan kantaoriin Grannuken mukaan. Tähän mennessä kaikki Grammatikin orivarsat ovat olleet myös G-alkuisia.
Tästä voidaan olla montaa mieltä, miten fiksua tällainen on, koska Ares ja sen isä Afim on nimetty Afimin isän Abracadabra K:n mukaan ja Dabra kuitenkin on tunnetuin Grannuken orivarsoista. Sen sijaan muut, yleisesti vähemmän merkityksellisten jälkeläisten kautta jatkuneet linjat ovat saaneet "oman" alkukirjaimensa, San Granden (i. Grannuke) linja jatkuu Gin Orientin kautta ja ne kaikki on nimetty O-nimillä. Samoin on tehty Gin Taimyrin (i. Grannuke) varsoille, niiden kaikkien nimet alkavat T:llä.

Sama nimeämiskäytäntö on sellainen "perussääntö" myös Ionicissa, mutta siellä on varsinkin hajarotujen kanssa paljon löysempää. Arabeilla ja kladrubeilla on yleisestä linjasta täysin poikkeavat nimeämismetodit, kummankaan rodun edustajat eivät saa edes kasvattajatunnuksia nimiinsä. Kladrubien nimeämiskäytäntö noudattelee reaalimaailman perinteistä kaavaa, arabien emälinjaan perustuva nimeämismetodi sen sijaan on ihan meidän omaa keksintöämme. Tosin sekin nojaa perusteiltaan beduiinien vanhaan kunnioitukseen nimenomaan emälinjoja kohtaan.
Arabeilla nimen alkuosa tulee siis emälinjan mukaan, "oma" nimi yleensä alkaa sekä oreilla että tammoilla samalla alkukirjaimella kuin isänkin oma nimi. Tästä kuitenkin poiketaan yleisesti ja toisaalta se alkukirjain ei välttämättä ole se yhdistävä tekijä nimien välillä. Esimerkiksi arabiori Mikeno Obi-Wanin tammavarsa Amab-sukuisesta emästä tulee olemaan Amab Padme. Kuka on Star Warsinsa katsonut, löytää yhteyden Obi-Wanin ja Padmen välillä helposti.

Terskinhevosilla ja knabstrupeilla pyritään käyttämään myös tuota samaa metodia kuin ahaltekienkin kohdalla, mutta siitä joustetaan useammin. Sekä terskien että ihan kaikkien muidenkin rotujen kohdalla tärkeintä on kuitenkin nimen sopivuus kyseiselle rodulle ja kunnioitus sen kotimaata kohtaan. Koskaan ei ole syntynyt ja tuskin ikinä tulee syntymäänkään tersk-varsaa, jolla olisi selkeästi englanninkielinen nimi. Sama koskee muitakin rotuja, olivat ne sitten itäeurooppalaisia, knabstrupeja, frederiksborgeja tai mitä tahansa. Ja luonnollisesti kalliovuortenponit ja tennesseenwalkerit sekä muut englanninkielisistä maista kotoisin olevat rodut saavat nimenomaan ne englanninkieliset nimet.

Paras kasvatin nimi on kuitenkin sellainen, joka on rodunmukainen ja yhdistää joitain seikkoja sekä isän että emän nimestä. Voitte vain arvata miten harvinaista tällaisten nimien syntyminen on! Yksi ehdokas tulee nyt heti mieleen, missourinfoxtrotter-tamma Dark Honey Ion, sen isä on Damned Darkness RDN ja emä Honey. Lokakuun alussa on syntymässä toinen, saddlebred-ori Too Strange Ion, isänä on Tijuana's Stranger Than Paradise ja emä on meidän Too Hot Girl Ion.

Sitten aina joskus syntyy tahattomasti tällaisia "nimiperheitä", joissa nimi annetaan jonkin teeman mukaan. Yksi tällainen on esimerkiksi arabiori Pariz GA, jonka seitsemästä varsasta viisi on nimetty kaupunkien tai muiden maantieteellisten nimien mukaan: Praha, Pamiers, Petrozkoj, Osaka ja Irian Jaya. Linja jatkuu, Prahalla on jo tammavarsa Aziza Pristina eikä tämä jää tähän.

Kalliovuortenponeille on muodostunut kolmekin tällaista nimiperhettä: nörttinimet, juomanimet ja tanssinimet. Nörttinimien kantahevonen on tamma Java Ion ja sen varsa Cobol Ion. Cobolilla on kaksi varsa, Dibol ja Assembly, Dibolillakin on jo Coding ja Delphi.
Juomanimet alkoivat tammasta nimeltä Caipirinha Ion. Siitä jäi kaksi tammaa, Caipirosca ja Mojito. Caipiroscalla on varsat nimeltä Cava ja Cosmopolitan, Mojitolla puolestaan Daiquiri.
Tanssinimien kantaisä on myös meidän ensimmäinen (tietääkseni? Gin saa varmistaa) kantaori Samba di Janeiro. Sillä oli jo useita tanssien mukaan nimettyjä varsoja: Bailatino, Quickstep, Jive, Paso Doble ja Dancing. Näiden jälkeläisistä löytyy "tavallisten" nimien lisäksi sellaisia kuin Cha-Cha-Cha, Waltz, Tango, Rumba, Polonaise, Private Dance, Polka, Dancefloor Queen, Stepping ja Riverdance.

Saddlebredien ja National Show Horsien pariin on myös kehittymässä tällaisia nimiperheitä. Yksi tällainen on saanut alkunsa suvuttomasta saddler-tammasta Too Hot To Touch. Sen varsat ovat kaikki jotain Too Hot... Too Hot Chili Ion, Too Hot Love Ion, Too Hot Zeal Ion ja Too Hot Girl Ion. Kaksi ensinmainittua on myyty, Zealilla ei ole vielä varsoja, mutta Girl varsoo sen jo edellä mainitun Too Strange Ionin jossain vaiheessa.
Toinen perhe perustuu saddler-tamma Krakatau GA:han, kaikki sen varsat tähän mennessä on nimetty tulivuorten mukaan: Tambora, Karisimbi ja Mingela, tulossa on nyt syksyllä vielä Mauna Loa.

Joidenkin mielestä tällaiset nimeämismetodit tuntuvat ehkä hirvittävän rajoittavilta, mutta voin kertoa että jos ne rajoittavatkin mielikuvitusta, ne antavat myös hyvin paljon vihjeitä ja osviittaa nimien suhteen. Kun on päkistänyt päästään reilun pari tuhatta nimeä kasvateille, alkavat hyvät ideat ja mielikuvitus olla loppuunkäytetyt ja jostain on hyvä saada vähän apua.

Ei kommentteja: