keskiviikkona, marraskuuta 11, 2009

Tarinoita kuvien takaa

Gin kirjoitti jo aikaisemmin meidän kuvakäytännöistä ja teki selväksi, että kuvissa on kaksi tärkeätä asiaa: rodunmukaisuus ja hevosen realistinen väri. Väristä en puhu tällä kertaa, roduista kylläkin.

Monissa tapauksissa olemme iloisia, jos onnistumme löytämään jollekin harvinaisen rodun yksilölle oikean rotuisen hevosen kuvan. Ei sillä ole väliä, vaikka kuva olisi pieni ja huonolaatuinen, ehkä vain pelkkä liikekuva tai pääkuva. Ja hevonenkin voi näyttää melko kehnolta rakenteellisesti. Silti se on meistä hieno kuva, se on ainakin aito noin rodun kannalta.
Takana tässä on ajatus siitä, että samalla näytämme muille virtuaaliharrastajille, että tämä rotu voi näyttää tällaiselta. Toivottavasti se myös rohkaisee joitain harrastajia kaivelemaan harvinaisempia kuvia netistä itsekin.

Mutta on myös tiettyjä rotuja, joille ei vain löydy hyviä oman rodun kuvia, ei sitten millään. Tai ehkä niitä ei edes ole! Virtuaalirotu RBSH on yksi tällainen, aina joskus harvoin saattaa jostain tulla vastaan jonkin ahaltek-risteytyksen kuva, mutta meidän RBSH-määrään nähden se on täysin riittämätöntä. On siis unohdettava rotu ja katsottava, mikä kuva olisi sopiva kullekin.
Se on haasvataa mutta mielenkiintoista ja joskus palkitsevaakin puuhaa. Täytyy vain pitää mielensä avoimena ja oikeasti "nähdä" kuvan hevonen, ei vain tuijottaa sitä rotua.

Ja loppuun muutamia esimerkkejä.
Brohim v.d. Djoehem, kuvassa on todellakin ehta wielkopolski, tosin seassa on hieman täysiveristä, jos oikein muistan. Reaalimaailmassa wielkopolskeihin risteytetään edelleen täysiverisiä.

noniustammat Ildiko GA ja Irenna v.d. Djoehem, nämä ovat nyt näistä mistä puhuin: kuvat ovat pieniä ja kehnolaatuisia ja varsinkin Ildiko näyttää todella vaatimattomalta. Kyseessä on kuitenkin oikeat noniukset, joiden kuvia on netissä äärimmäisen vähän.

Bartlomiej Ion, yksi niitä harvoja kuvia, joissa todellakin on terskinhevonen. Tersk tunnetusti on meillä sellainen rotu, että kuvia ei ole ja sitten käytetään mitä sattuu: arabeja, shagyoita, puoliverisiä, risteytyksiä...
Kuten esimerkiksi Uraniz Ion, kuvassa komeilee angloarabiori.
Ja Godivan kuvassa on shagya.
Tässä puolestaan puoliverinen ja tässä jokin lipizzaristeytys.

Kladrub-tamma Senhan kuvassa on oikeasti lipizza, mutta niinpä nämä kaksi rotua ovatkin hyvin läheisiä toisilleen.

1 kommentti:

tijuana kirjoitti...

Mä pyrin aina kanssa etsimään oikeanrotuisen hevonen. Vain spotted saddlereille pistän jonkun random-rotuisten läikikkäiden hevosen kuvia ja galiceñoille etsin esimerkiksi equusitesta etäisesti niiden näköisiä hevosia. Ulkoasunvaihdoksen yhteydessä huomasin että yhdellä galiceno-oriillani on ihan järkyttävän väärä kuva joka ei näyttänyt yhtään rodulta. :D