torstaina, joulukuuta 03, 2009

RBSH:sta

Aavistus on saanut aikaiseksi RBSHK:n eli Virtuaaliset Russian-based Sport Horse-kasvattajat - yhdistyksen. Rodun kehittäjän sydän paisuu ylpeydestä nähdessään, että oikeasti muutkin ihmiset ovat kiinnostuneita rodusta ja omistautuneita sille. Sillä katsokaa noita sivuja: ne ovat jo nyt paljon muuta kuin pakollinen kasvattajalista ja rotumääritelmä (jota ei RBSH:n kohdalla voi edes hevosmaailma.netistä linkittää). Jo pelkästään tuo polveutumis-sivulla esitelty tärkeiden kantahevosten lista kertoo siitä, että Aavistus on oikeasti perehtynyt rotuun. Sillä kukapa olisi muuten tiennyt että 6.9.2002 syntynyt ja jo aikoja sitten unohdettu tamma BDJ Carinella on se ensimmäinen RBSH:na kasvatettu RBSH?!

Carinella ei muuten ole minun kasvattini lainkaan. BDJ viittaa kasvattajatunnuksena Marineaan, jonka tuolloin omisti yksinomaan Marinka! Minähän tulin Marinean kakkosomistajaksi vasta alkuvuodesta 2003. Tosin tunnustan, että toimin kyllä aika tavalla Marinkan takapiruna Marinean alusta lähtien.
Itse asiassa Carinella ei alunperin ollut ensimmäinen RBSH-kasvatti... Ihan ensimmäinen oli ori BDJ Pasaz, jonka emä oli jokin Marinean tammoista ja isä joltain Expage-tallilta löytynyt budjonnyori. Kuitenkin tämä budjonnyori teki aika nopeasti rotuvaihdoksen ja sitä väitettiinkin arabiksi. Marinka ei saanut koskaan vastausta kyselyynsä siitä, että mit-vit sille oriille tapahtui ja se tallikin taisi lopettaa hyvin nopeasti. Niinpä Pasaz kerta kaikkiaan tuhottiin ja hävitettiin kaikilta listoilta eikä sitä koskaan oikeasti ole ollut olemassakaan. BDJ Carinella on todellakin siis virtuaalimaailman ensimmäinen RBSH.

Kuitenkin vuodesta 2002 on jo 7 vuotta aikaa ja RBSH porskuttaa yhä edelleen. Se on mieletön saavutus ja olen todella ylpeä sen menestyksestä. Vuosien varrella on yritetty yhtä jos toista virtuaalista rotua, mutta ne ovat jääneet tähdenlennoiksi. Kukapa muistaa sellaiset RBSH:ta vanhemmat viritelmät kuin HSH ja arabiponi? Tai myöhemmin keksityn, aivan täysin virtuaalisen karpaaninhevosen? Niinpä. Karpaaninhevonen löytyy VRL:n rotulistoilta, mutta niitä on kaksi rekisteröity, että eipä sitä voi mitenkään suosituksi sanoa...

Olen usein miettinyt, miksi RBSH on selvinnyt näin kauan. Yhtä ainoata, selkeätä syytä en ole keksinyt. Ehkä sellaista ei olekaan, on vain joukko hyviä syitä. Tässä joitain mieleenjuolahtavia.

1. Kun RBSH keksittiin, jalostukseen sopivia kantarotuja löytyi useammaltakin tallilta. Tuolloin oli suurehkoja talleja, joilta löytyi sekä täysiverisiä että venäläisiä. Jalostusta varten oli siis heti hevosia olemassa.

2. Rotu sai melkeinpä heti useammankin kiinnostuneen kasvattajan: Marinean lisäksi Quiero/Zeni, Angelniemi ja likimain täysin RBSH:ihin erikoistuneen Rainy Daysin. Rotu kiinnosti heti monia, niin venäläisistä innostuneita kuin muitakin. Ehkä rodussa aluksi kiinnosti myös se, että se oli ihan keksitty rotu, jotain aivan uutta siis.

3. RBSH ei ole liian eksoottinen massapuoliverisiin keskittyneelle. Sehän on melkein kuin puoliverinen käyttötarkoitukseltaan ja usein myös rakenteeltaan, mutta silti se on kuitenkin erilainen jalostustaustaltaan. RBSH on siis helppo rotu perusharrastajille, mutta toisaalta se varmasti vetoaa myös venäläishevosista kiinnostuneisiin ihmisiin.

4. RBSH on järkevä rotu, se on tarpeeksi realistinen, sillä on omaa taustaansa reaalimaailmassa, sen voi helposti kuvitella pärjäävän urheiluhevosena. Lisäksi sillä on kattava ja selkeä rotumääritelmä, joka on loppuunasti mietitty.

5. Jalostuksessa ei ole mitään ihmeellisiä venkuroita. Ainoat säännöt ovat käytetyt rodut, käytetyn angloarabin arabiprosentti ja varsan riittävä venäläisprosentti. Kun nämä ovat kunnossa, on yhdistelyn mahdollisuudet suorastaan loputtomat. Jos omistat RBSH:n, voit astuttaa sen toisella RBSH:lla, täysiverisellä (jos varsan venäläisprosentti on väh. 25%) tai venäläisrotuisella hevosella.
Jokainen kiinnostunut voi myös valita, mistä kohtaa lähtee rotua jalostamaan. Lähteekö alusta asti risteyttämään itse venäläisiä ja täysiverisiä, silloinkin voi valita ostaako valmiiksi suvullisia kantarotujen yksilöitä vai keksiikö suvuttomia; vai ostaako valmiita RBSH-hevosia tai ehkä keksii suvuttomia RBSH:ita.

6. Rotu sai varsin aikaisessa vaiheessa myös suht aktiivisesti toimivan yhdistyksensä. Myöhemmin yhdistyksiä on tullut ja mennyt eikä mitään kovin pysyvää ole saatu aikaiseksi, mutta se ei näemmä ole tahtia haitannut.

7. Néttsin vaikutusta RBSH:n tunnetuksi tekemiseen ei voida korostaa liikaa. Se on todennäköisesti parasta mitä RBSH:lle on tapahtunut sen historian aikana. Nétts teki RBSH:sta ja varsinkin koulu-RBSH:sta salonkikelpoisen, täysin puoliverisille vertoja vetävän rodun.

8. RBSH on kiistämättä monipuolinen rotu. Se kelpaa korkeimpiin luokkiin niin koulussa, kentässä kuin esteilläkin. Tämän lisäksi se on myös laukkahevonen sekä sileillä että risuesteillä. En tiedä kenen idea oli alunperin ottaa RBSH LJ:n listoille mukaan sekä sileiden että risuesteiden rotuna, mutta haluaisin käydä kädestä pitäen kiittämässä tätä/näitä henkilöitä. Laukka-RBSH on jotain sellaista, mitä en osannut rotua luodessani mitenkään edes ajatella. Tai ehkä ajattelin, mutta täysin teoreettiselta kannalta, vuonna 2002 ei ollut käsittääkseni juuri minkäänlaista laukkatoimintaa. Laukka-RBSH:iden määrä varsinkin risuilla on tällä hetkellä varsin vähäinen, mutta asiaintila tulee toivottasti paranemaan pikkuhiljaa.

Toivottavasti RBSHK tulee olemaan aktiivinen ja pitkäikäinen yhdistys, vaikka enpä minä ole huolissani RBSH:n tulevaisuuden takia. Se näyttää ihan turvatulta.

Ja hei te RBSH-ihmiset, vanhat konkarit, uudet tulokkaat ja kaikki te, joilla muuten vain on mielipide asiasta: minkä te epäilette/luulette/tiedätte olevan syynä siihen, että tämä virtuaalinen rotu on pysynyt tapetilla jo 7 vuotta? Joku noista minun luettelemista syistä vai kenties jokin muu asia? Mikä on saanut juuri sinut kiinnostumaan RBSH:sta?

4 kommenttia:

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Hei,
minä en kovin hyvin muista syytä siihen, miksi lähdin RBSH:ta kasvattamaan. Perustin ensimmäisen ja ainoan ja yhä elossa olevan tallini Immortelle Parkin silloin, noin pari kuukautta sen jälkeen, kun virtuaalimaailmaan ensimmäistä kertaa astuin. Syynä mielenkiinnolle taisi olla sekin, että "in real life" tunsin aivan upean budjonnyorin, sellaisen kakunkoristehevosen. Siinä oli kaikkea, mitä hevoselta vain voi toivoa. Ulkonäköä, luonnetta, ponnua vaikka mihin.

Nuorena virtuaaliharrastajana en oikein tajunnut mitään RBSH'sta, ja ostin (yllätys yllätys) Néttsistä budjonnytuontitamman, jonka astutin sitten RBSH-orilla. Ajattelin, että virtuaalimaailmassa virtuaalinen rotu, mikäs sen parempaa. Ja vielä, kun sain hyvät ohjeistukset rodun suhteen ja silloin (2005) oli paljon hyviä kasvattajia.

Minä luulen, että RBSH:n elinvoimaisuus johtuu siitä, että sille on alunperin tehty ihan oikeat rotumääritelmät ja polveutumisvaatimukset. Lisäksi RBSH on riittävän eksoottinen, ja sellaisen voisi ihan oikeasti omistaakin.

Saatan muuten olla tuntenut yhden "RBSH:n" elämässäni. En muista hevosen nimeä, mutta se loppui "SOV". Se oli mielettömän iso, todella kulmikas hevonen, mutta jumalattoman siro. Sen kaulakin vain jatkui ja jatkui.. Nyt myöhemmin on tullut ajatelleeksi, etten olisi yhtään yllättynyt vaikka siihen olisi risteytynyt akhaltekeä jossain vaiheessa. :D

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Hee, ei se ole "RBSH". Muistin nimen ja löysin sen sukupostistakin, siinä on trakehneria. :D Mutta se voisi olla, katso isän emä: http://sukuposti.net/sukutietokanta.php?Numero=252536

Pölhö kirjoitti...

Minun on tähän pakko sanoa, että itse olen suunnitellut hommaavani RBSS-hevosen, joko ostamalla muilta tai sitten Vecnon omista hevosista. Polle saattaisi kylläkin mennä tuntsari/kisapolleksi Nuuhkuun, mutta RBSH kiinnostaa minua siis kovasti.

Itse en osaa mitään syytä sanoa tuohon suosioon, muuta kuin että voin vain huuli pyöreänä ihmetellä rodun tasaista otetta virtuaalimaailmasta. :)

Taija kirjoitti...

Itse innostuin rodusta kun tykkään valtavasti ahaltekeistä ja halusin Il'yaan jonkun toisen rodun tekkejen rinnalle, niin tämä vaikutti varsin mainiolle. Siitä se ajatus sitten kai lähti ja tällä hetkellä Il'yassa on RBSH:ta lähes yhtä monta kuin tekkejäkin, vaikka aluksi se oli tarkoitus ottaa rinnalle vain pienimuotoisena kasvatus"projektina". Enkä rodusta aijo luopua vaikka kuvien etsintä välillä tuottaa hankaluutta ja olenkin vajonnut käyttämään puoliveristen kuvia joita näkee joka toisella puoliverisiä kasvattavalla tallilla. Tosin itselle ei hevosen kuvat ole tärkeimmät. Il'yasta löytyy myös liikekuvallisia hevosia.