keskiviikkona, tammikuuta 06, 2010

Laukka-arabeja

Täällä blogissakin on pohdittu sitä, miten suurta meidän arabikasvatustoiminta onkaan. Ja sitä se on, hevosia on pitkälti yli pari sataa ja kasvatteja syntyy vuoden jokaisena päivänä, parhaina kaksi. Osa kasvateista on kilpaillut laukkaradoillakin, laukkahevoset on valittu vähän sattumanvaraisesti, koska alunperinhän meillä ei ole laukka-arabeja vaan kaikki on merkitty yleishevosiksi. Ainoastaan osto-ori SA Zahir Shahab on laukkapainotteisesta suvusta ihan alunperin.
Kuitenkin meidän omistakin linjoista on silloin tällöin putkahtanut esiin hyvä laukka-arabi tai joskus harvoin todellinen lahjakkuus. Näiden varsoja ja lähisukulaisia on sitten ilman muuta koulutettu laukkaradoille.

Nyt kuitenkin nousi idea: miksipä me emme kokeilisi kaikkia tai ainakin lähes kaikkia arabikasvattejamme radalla? Tällä hetkellä, kiitos Amelien, Shadiyan ja Star Avenuen kakkosryhmäläisille on tarjolla paljon laukkoja ja varsinkin Amelien maiden-lähtöihin saa iso omistaja ilahduttavan monta hevosta mukaan.
Kuitenkin varsoja syntyy todellakin jatkuvasti ja koska arabimme eivät ikäänny CASin vaan VHKR:n mukaan, jolloin jokainen varsa ikääntyy periaatteessa omaa tahtiaan, uusia hevosia olis jatkuvasti tulossa radoille kokeiluun. Niinpä emme voisi yksinkertaisesti kilpailuttaa yhtä hevosta kovin montaa kertaa maidenissa vaan jos voittoa ei tulisi melko nopeasti, siirtyisi hevonen hyvin äkkiä pois radoilta. Heikosti menestyvä hevonen olisi pakko vetää suht nopeassa tahdissa pois radoilta, koska jatkuvasti olisi tulossa uusia varsoja maiden-lähtöihin. Näin vain kaikista lahjakkaimmat pääsisivät jatkamaan kilpailua allowancessa ja grade-tasoilla.

Ei kommentteja: