torstaina, joulukuuta 22, 2011

Joulukalenterin luukku 22: virtuaalinen palomino

Maailman sivu on virtuaalimaailmassa hoettu, ettei palomino ole rotu. Se on totta siinä mielessä, että sillä ei ole suljettua kantakirjaa, johon pääsisivät vain palomino-rotuisten hevosten jälkeläiset. Yhdysvalloissa on ainakin kaksi palomino-rekisteriä, joista toinen (Palomino Horse Association) ihan minkä tahansa hevosen, jos se on voikko. Toinen, Palomino Horse Breeders of America, puolestaan vaatii rekisteröitäviltä hevosilta tunnettua polveutumista ja on myös rajoittanut hyväksytyt rekisterin koskemaan lämminverisiä ratsurotuja. Lisäksi sillä on myös vaatimuksia rakenteelle, jos tosin vaatimukset ovat aika yleisiä, ne mainitsevat lähinnä hyvän ratsun rakenteen.

Palominojen jalostus puolestaan on vähintäänkin haastavaa voikon värin genetiikan takia, olettaen että halutaan siis nimenomaan voikkoja hevosia. Jos astuttaa voikon voikolla, varsan värin todennäköisyysprosentit ovat seuraavat: 50% voikko, 25% rautias ja 25% cremello. Lisäksi voikon varsan voi saada aikaan, vaikkei kumpikaan vanhemmista olisi voikko.

Joskus aikojen saatossa on jonkin aikaa toiminut jonkinlainen voikoille hevosille tarkoitettu rekisteri, mutta siitä ei koskaan tullut sen enempää. Itselläni on mielessä pyörinyt jonkinlaisen virtuaalisen palominon luominen. Siinä on haasteensa enkä ole vielä suinkaan kaikkea pohtinut tarpeeksi perusteellisesti läpi ja tuttuun tapaan tuskin koskaan saan mitään tehtyä asian eteen käytännössä. Mutta saahan sitä omassa blogissaan sekoilla?

Ensiksikin virtuaalipalomino jakautuisi ainakin viiteen tyyppiin:
- puoliverityyppi (käytännössä voikko puoliverinen, engl. täysiverinen tai angloarabi)
- pleasure-tyyppi (rakenne ja tyyppi muistuttaisi arabia, morgania, saddlebrediä tai tennesseenwalkeria, erikoisaskellajeja saisi olla)
- karjatyyppi (quarterin tyyppinen)
- poni (ratsuponityyppinen tai welsh-tyyppinen, säkä 100-148 cm)
- miniatyyri (alle 100 cm)
Täysin mahdoton idea ei olisi barokkityyppikään eli mallia andalusia, lusitano, friisi jne.

Rekisteriin pääsisivät seuraavat rodut:
- puoliveriset (ei RBSH)
- täysiveriset
- morgan ja morab
- saddlebred ja NSH
- tennesseenwalkerja racking horse
- missourinfoxtrotter
- kalliovuortenponi + muut ns. mountain gaited-rodut
- quarter, quarterponi ja quarab
- welsh-ponit ja wpb
- connemara
- newforest
- exmoor
- dartmoor
- ratsuponit
- amerikkalainen shetlanninponi
- hackney ja hackneyponi
- miniatyyrirodut (American miniature, falabella jne)
- mahdollisesti ne barokkirodut: andalusia, lusitano, friisi, kladrub, lipizza, eteläamerikkalaiset pasot jne

Rotulista ei ole täydellinen, harkinnassa on esimerkiksi mustangit. Mutta joka tapauksessa laadukkaita lämminveri- ja ponirotuja.

Varsinaisia rekistereitä olisi useampia:
- varsinainen palominorekisteri: voikko, em. roduista polveutuva hevonen
- jalostusrekisteri: em. roduista polveutuva hevonen, väriltään ruunivoikko, mustanvoikko, cremello, perlino tai smoky cream, mahdollisesti myös yhdistelmävärinen, jossa voikkoväri (hopeanruunivoikko jne)
- voikkorekisteri: jalostussääntöjä täyttämätön (ts. väärän rotuinen) voikko hevonen

Kaikilla rekisteröitävillä tulisi olla värin periytyminen selvillä ja realistinen, ts. esimerkiksi ruunikoista vanhemmista polveutuva voikko ei rekisteriin pääsisi. Kimot ja päistäriköt olisivat rekisteröintikelvottomia, vaikka niiden pohjaväri olisikin jokin voikkoväri. Kirjavia, sabinokirjavuutta lukuunottamatta ei hyväksyttäisi. Jos hevosella olisi kuva, sen tulisi olla voikosta hevosesta, mutta kuva ei olisi välttämätön, hevonen voisi olla kuvaton, kunhan jalostusvaatimukset täyttyvät, voikkoväri mahdollinen ja väriksi määritelty voikko.

Mietin tässä tuota jalostusta ja sitä, että saisiko noita rotuja sitten risteytellä keskenään ja ajattelin että ei. Jokainen hevonen olisi siis oman rotunsa edustaja tai jokin yleisesti hyväksytty risteytys, mutta se olisi samalla myös virtuaalinen palomino. Älkää kysykö, mihin minä tällä pyrkisin...

Ei kommentteja: