torstaina, tammikuuta 24, 2013

Hevosvoimia eli työhevosyhdistys heräsi henkiin

Melkein kuin tilauksesta eilisiltana esiteltiin ht.netissä virtuaalinen työhevosyhdistys eli TYH! Toivottavasti yhdistys tällä kertaa olisi pitkäikäinen ja jatkossa olisi säännöllisesti ainakin kilpailutoimintaa, me emme nyt niin paljon muusta toiminnasta ole kiinnostuneita.

Mehän nimittäin lupasimme uudenvuoden suunnitelmissamme nyt oikeasti ottaa itseämme niskasta kiinni ja tehdä jotain sille meidän kylmäveripuolelle ja mainittiin myös, että kilpailuttaisimmekin niitä. No, kilpailuja olisi siis tiedossa, joten nyt ei muuta kuin keksimään ja ostamaan kiireen vilkkaa raskaita kylmäverisiä.

"Tarttee saara"-rotujen listalla ovat ainakin seuraavat:
- percheron
- vladimir
- poitou

"Olis kiva saara"-rotuja on sitten paljon, paljon enemmän:
- boulonnais
- normandiancob
- shire
- clydesdale
- suffolk
- noriker
- schwarzwaldinrautias
- raskas venäjäntyöhevonen
- raskas neuvostoliitontyöhevonen
- American Cream Draft
- hollannintyöhevonen

"Ei kieltäyrytä"-listalla ovat ainakin seuraavat:
- trait du nord
- auxois
- jyllanninhevonen
- ardenner
- italiantyöhevonen
- comtois
- ardenner
- zemaituka
- pohjoisruotsinhevonen

Toki heräsi myös kysymys siitä, että missä lajeissa noita mörssäreitä nyt sitten olisi fiksua kilpailuttaa. Noista siis suurin osa on tosi mörssäreitä verrattuna esimerkiksi suomenhevoseen, joka varmasti tulee olemaan yleisin näky työhevoskilpailuissa.
TYH:in luokkalistassa on onneksi selvennetty aika hyvin noita luokkia ja mikä niiden tarkoitus on.

Tottelevaisuusluokka on tietysti aivan roturiippumaton, mutta rajattu 4-vuotiaille tai nuoremmille. Meidän hevosten ikääntyminen on tällä hetkellä aivan leväperäistä, niin se ei ehkä ole se paras meille, vaikka hevosille se kyllä sopisi.

Käyttöajo on varmasti myös kelvollinen luokka, vaikkakin mahdolliset pujottelutehtävät voivat sujua paremmin pienikokoisemmilta suomenhevosilta.

Metsäajokin periaatteessa sopisi, mutta itse en lähtisi noita siirtolohkareen kokoisia kylmäverisiä metsään raahaamaan ja lisäksi suomenhevoset pesisivät ne mennen tullen. Zemaituka pienenä rotuna voisi kieltämättä kelvata, pohjoisruotsinhevoset varmasti panisivat kampoihin suokeille.

Kyntöluokka olisi varmasti se, mikä olisi näille omiaan!

Vetoluokka myös voisi olla hyvä, mutta jos en ole ihan väärin ymmärtänyt, vetokokeissa alkupaino määritellään hevosen painon mukaan, se on tietty prosenttimäärä hevosen painosta. Ja tunnettuahan on se, että suomenhevoset vetävät suht helposti jopa oman painonsa, ainakin parhaat yksilöt ja suomenhevosten irtiotto- ja vetotekniikka hakevat vertaistaan. Niin että jos nuo meidän isot möhkäleet vetävätkin kilomääräisesti enemmän tavaraa, niin suhteellisesti mitattuna suomenhevoset rökittävät ne 6-0.

Juoksukoe onkin avoin vain suomenhevosille, dölehevosille ja pohjoisruotsalaisille ja onnetontahan minkään suffolkinhevosen olisi mennä edes yrittämään. Kävelykoetta ei ole rajattu tietyille roduille, mutta siinäkin voisi käydä kylmät, jos suomenhevosten kanssa lähdettäisiin kilpasille.

Toisaalta... työsuomenhevonen ei ehkä olisi maailman kamalin ajatus...

–Gin

3 kommenttia:

Pölhö kirjoitti...

Boulognenhevosia ainakin olla pitää! :)

Anonyymi kirjoitti...

Heips! Ajattelin tulla tätä kautta kysymään, että kiinnostaiskohan sua kirjoitella noita rotulistoja TYH:n sivuille? Lähinnä sellasta että minkärotuset kylmät sopii mihinkin :) Tästä olis tosi suuri apu!

-yushiko / Kirsiina S.
tyohevosyhdistys@pullatiikeri.net

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Emme me todellakaan ole mitään kylmäveri- tai työhevoseksperttejä. Tässä esitetyt jutut nyt olivat vain vähän sellaista tajunnanvirtaa enkä tiedä onko niissä päätä tai häntää. Ja pääpiirteet tuossa tulikin jo esitettyä: tottelevaisuus ja käyttöajo sopivat rodulle kuin rodulle. Metsäajossa pienikokoiset ja suht kevyet kylmäveriset ovat yleensä parempia kuin isot ja raskaat, vaikka sehän tietysti riippuu metsätyypistä ja maastosta. Onhan noilla isoillakin hevosilla aikoinaan metsätöitä tehty ja norikereja ja sen sukuisia rotuja käytetään edelleen keski-Euroopassa metsätyökilpailuissa. Metsäajo siis voisi olla sellainen laji joka sopii tietyin varauksin miltei kaikille roduille.
Kynnön me nyt ainakin tuomitsimme sopivaksi kaikille roduille, samoin vetämisen, mutta jälkimmäisen sopivuus riippuu siitä, määrätäänkö alkupaino hevosen painon mukaan. Melkein kyllä pitäisi, koska on varsin epäreilua suomenhevosille laittaa se kilpailemaan kilomääräisesti jotain tuplasti painavampaa ja 30 senttiä korkeampaa hevosta vastaan. Mutta sitten tuossa perusteltiin se, että jos voittaja selviää sen mukaan, kuka vetää omaan painoonsa nähden eniten, niin suomenhevosille harva pärjää.
Juoksukoe nyt olikin rajattu suokeille ja muille kevyille kylmäverisille enkä tosiaan itse lähtisi kilpailuttamaan käyntikokeessa noita raskaita työhevosia suomenhevosia vastaan.

- S