keskiviikkona, maaliskuuta 25, 2015

Sabinonkaltaiset kuviot ja miten niitä pitäisi nimittää

Näitä valkomerkkisyysasioita on blogissa käsitelty viime aikoina jonkin verran (Joulukalenteri 12: sabino ja sen kaltaiset kuviot, W-geenin muunnoksia), mutta edelleen nuo nimitysasiat ovat Ionicissa ja GA:ssa ihan päin mäntyä. Tieto lisää tuskaa, vai miten sitä sanottiinkaan...

Kun puhutaan sabinosta, pitäisi silloin tarkoittaa vain ja ainoastaan hevosta, jolla on Sabino1-geeni (SB1). SB1:n epäillään olevan vanha geeni, se on ilmeisesti ollut olemassa jo ainakin vuosituhannen ajan. Luulisi siis, että niinkin vanha kuvio olisi laajemmalle levinnyt, mutta Kathmann epäilee asiaan vaikuttaneen ihmisen jalostusvalinnan. Isomerkkiset yksilöt, jotka toiseen samanlaiseen yhdistettynä tuottavat lähes kokovalkoisen varsan eivät ole yleensä olleet toivottuja, vaikkei niissä mitään varsinaista vikaa ole. Niinpä SB1-kuvio on säilynyt nykypäivään vain harvoissa linjoissa.

Sabinogeeni on nimetty tuolla tavoin siksi, että epäillään, ilmeisen oikeutetusti, että sabino-geenejä löytyy vielä lisää, mutta toistaiseksi tuo kuitenkin on ainoa löydetty ja testattavissa oleva. Hivenen hankalan asiasta tekee se, että tätä varsinaista SB1-geeniä on toistaiseksi löydetty vain seuraavilta roduilta:
– paint
– quarter
– miniatyyrihevonen
– tennesseenwalker
– missourinfoxtrotter
– mustangi
– azteca (ilmeisesti perintöä quartereilta)
– shetlanninponi (mahdollisesti vain amerikanshetlanninponi)

Mahdollisesti sitä esiintyy myös seuraavilla roduilla, mutta asia ei ole varma vielä:
– marwari
– groningen
– irlannincob

Sen sijaan SB1-geeniä ei ole testaamisesta huolimatta löydetty seuraavilta roduilta:
– arabi
– täysiverinen
– shire
– clydesdale
– amerikanravuri

No, arabien ja täysiveristen sabinonkaltaiset kuviot selittyvät aika pitkälle W-geenin variaatioilla. Amerikanravureilla sabinonkaltaista kuviointia on erittäin harvoin ja ne voivat olla satunnaisia mutaatioita. Shiret ja clydesdalet ovat vielä kysymysmerkki, mutta onneksi ne eivät minua virtuaalimaailmassa niin kiinnostakaan, joten saavat sen puolesta olla.
Arabien kohdalla tulee se nimitysongelma: meillä lukee sivuilla, että hevoset ovat sabinoita vaikka ne nimenomaan eivät ole niitä. W-variaatioille ei ole toistaiseksi olemassa nimeä, mutta ainakin joissain tapauksissa kuvio on jotenkin periytyvä meidän arabeilla, niin se pitäisi väritiedon yhteydessä jotenkin mainita. Nimitys vain on hukassa.

Arabien lisäksi nimitysongelma on welsheillä. Niillä tiettävästi esiintyy sitä W20-variaatioita, joka todennäköisesti selittää ainakin osan isoista merkeistä, joten siinä mielessä asia on suhteellisen selvä. Mutta kun niidenkin sivuilla lukee Ionicissa sabino!

Tällä hetkellä kaikkein ongelmallisin rotu on ahaltek, jolla esiintyy sekä reaalimaailmassa että meidän talleilla sabinonkaltaista kuviointia, mutta onko se SB1 vai jokin muu, siitä ei ole tietoa. Mitään nykyään tunnetuista W-variaatioista ne eivät ole, vielä testausvaiheessa oleva W20 voi tietysti olla syypää ahaltekienkin väritykseen, mutta kun ei tiedetä, niin ei tiedetä. Itseäni häiritsee suunnattomasti se sabino-nimitys sivuilla, kun ne nyt todennäköisesti eivät varsinaisia sabinoita kuitenkaan ole. Mitä ne ovat ja miksi niitä pitäisi kutsua, että saataisiin väritermit oikein?

Tai ehkä minun pitäisi merkitä ne vaikka sabinonkaltaisiksi tai ihan vain antaa olla ja lopettaa tämä hiustenhalkominen...

LÄHTEET:
Wikipedia: Sabino horse
Leslie Kathmann: The Equine Tapestry – An Introduction to Colors and Patterns

– S

Ei kommentteja: