sunnuntaina, elokuuta 27, 2017

Väriteoriaa: lehmänkirjavat

Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.

Viitanen käyttää lehmänkirjavuudesta termiä valkokirjavuus, mutta minä pitäydyn tässä vanhassa nimityksessä, koska onhan tiikerinkirjavissakin valkoista ja toisaalta Hippos laskee tiikerinkirjavuuden valkokirjavuus-termin alle. Lehmänkirjavalla on yleensä suurehkoja yhtenäisiä laikkuja, ei niinkään täpliä kuten tiikerinkirjavalla. Lehmänkirjavuuteen tosin luetaan useita erityyppisiä kuvioita, jotka voivat ilmetä suurina tai pieninä ja vaihtelu on muutenkin suurta. "Suurehkot yhtenäiset laikut" eivät pidä kaikkien kohdalla paikkaansa.

Perinteisesti lehmänkirjavuuskuvioiksi on laskettu tobiano, sabino, frame overo ja splashed white, näillä ei ole virallisia suomenkielisiä nimiä, yleensä käytetään näitä Amerikassa käytettyjä englantilais- tai espanjalaisperäisiä nimityksiä. Uudemmat ja/tai harvinaisemmat kuviot, kuten valkomerkkisyys ja manchado, lasketaan joskus lehmänkirjavuudeksi myös, mutta tässä väriteoria-sarjassa esittelen ne kokonaan erikseen. Sinänsä on kyllä hyviä syitä miksi valkomerkkisyys voitaisiin lukea lehmänkirjavuudeksi. Joskus muut kuviot tobianoa lukuunottamatta on laskettu ns. overo-kuvioiksi, niillä on tiettyjä samoja piirteitä, mutta tällainen jaottelu on hieman keinotekoinen nykyään, kun tieto väreistä on lisääntynyt.

Näistä perinteisistä kuvioista tobiano lienee yleisin ja useimmissa tapauksissa helpoimmin tunnistettava kuvio. Toisaalta sabino, splashed white ja erityisesti valkomerkkisyys ovat geenitestauksen perusteella laajemmin levinneitä värejä kuin aiemmin on osattu olettaa, mutta moni näistä hevosista ei välttämättä näytä suoraan kirjavalta, niillä on ehkä vain isoja merkkejä jaloissa ja päässä. Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa siitä, miten laajalti levinneitä nämä kuviot mahdollisesti ovatkaan, esimerkiksi splashed whitea on testattu suomenhevosista, joita perinteisesti on pidetty yksivärisinä. Kaikki nämä kuviot ovat kuitenkin oletettavasti vanhoja kuvioita, mikä selittää laajan levinneisyyden. Kunkin kuvion esiintymisestä kerron tarkemmin niiden esittelyissä.

Ei kommentteja: