maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Järkevää: VRL:n talliarvostelu

Kas niin, ihan pelkästään tämän vuoksi voisin kustantaa VRL:lle vuosittain palvelimen. Parikymppiä jo lupasinkin.

VRL:n talliarvostelu pyörähtää käyntiin, herra ties kuinka monen vuoden taukoilun jälkeen. Enpä muista olisinko koskaan törmännyt VRL:n alaiseen talliarvosteluun vuodesta 2005 alkaneella virtuaaliurallani. Minulle tuo on siis uusi juttu.

Suhtauduin skeptisesti ensin koko arvostelu-hommaan. Kokemukseni perusteella kaikki arvostelut alkavat siitä, että pitää olla julmetun "hieno" (lue: huono) ulkoasu, hirveästi grafiikkaa, pitkänpitkät luonnekuvaukset hevosilla ja käsittämättömät kisakalenterit. Talliarvostelun perusteissa ei mainita näistä asioista sanallakaan. Mitäs kummaa?

# Siittola (KAT2)
* Tallilta odotetaan aktiivista kasvatustoimintaa, vähintään 10 syntynyttä kasvattia ja rekisteröity kasvattajanimi. Siittolalta tulisi löytyä tarpeeksi hevosia (vähintään kaksi yli 4-vuotiasta tammaa ja yksi yli 3-vuotias ori) toimintansa kattamiseksi ja tarvittavat puitteet (vähintään yksi varsomiskarsina). Tallilla on käytössä selkeä astutuskalenteri, johon on kirjattu tehdyt astutukset ja syntyneet varsat. Tallin sivuilla on selvitys siittolan kasvatustavotteista ja periaatteiesta.

Näistä vaatimuksista Ionic ja myös GA täyttävät luultavasti kaikki. Hevosia riittää, ne ovat siitoskäyttöön soveltuvia. Astutuskalenterit löytyy, kasvattilistat löytyy, hevosten sivuille on merkitty sen varsat. Noita kasvatustavoitteita ja periaatteita täytyisi kirjoitella enemmän, ovathan ne meille omistajille selkeääkin selkeämpiä, mutta emme ole niitä suuremmin kirjoitelleet. Tällä hetkellä ainoastaan arabeilla on tuollainen pieni kuvaus kasvatuksesta, enemmänkin voisi kirjoittaa ja tehdä samanlaiset systeemit muillekin roduille.

Yleisilme

Tallin yleisilmeellä tarkoitetaan kuvaa, jonka kävijä saa tallista pintapuolisella tarkastelulla. Yleisilmeen arvostelussa ei oteta huomioon tallin kategoriaa.

Yleisilmeessä arvostellaan seuraavat asiat: selkeys, tunnelma, aktiivisuus, persoonallisuus ja soveltuvuus. Jokaisesta kohdasta talli saa 0 - 5 pistettä.

Jotta talli saisi täydet pisteet kävijän on kyettävä liikkumaan tallin sivuilla ongelmitta ja löytämään etsimänsä helposti. Tunnelman on oltava asiallinen ja lämminhenkinen ja kävijän on koettava itsensä tervetulleeksi. Tallista on löydyttävä merkkejä pitkäaikaisesti ja jatkuvasta toiminnasta, sekä viimeaikaisia päivitysmerkintöjä ja tallin on oltava mieleenpainuva ja kekseliäs. Tallin on myös oltava soveltuva ilmoittamaansa kategoriaan, ratsastuskoulu tarvitsee opetushevosia ja siittolassa on oltava siitoskäyttöön soveltuvia hevosia.


Selkeyden pitäisi olla kohtuullisilla kantimilla, navigoinnin ei kuvittelisi olevan liian vaikeata. Aktiivisiakin tallimme ovat, mutta välittyykö se kävijöille, se on kysymysmerkki. Persoonallisuus? No jaa, nykyisellä riemunkirjavien värien ja grafiikkamössötallien aikakaudella luulisi Ionicin ja GA:n ulkoasujen (ja myös toimintatapojen) olevan varsin poikkeuksellisia ja omintakeisia. Mieleenpainuva ja kekseliäs? No, tästä voidaan tietysti olla montaa mieltä, koska mitään erikoisia kikkoja talleiltamme ei löydy (ellei Ionicin antibannereita oteta lukuun). Tunnelma on varmasti molemmilla talleilla leikkaussalin-steriili.

Sisältö

Hyvästä tallista löytyy paljon sisältöä, joka ei ole puuduttavan yksitoikkoista tai ulkoasultaan sotkuista. Sisältö arvostellaan kolmessa eri osassa: määrä, ulkoasu ja realistisuus. Arvostelussa laatu korvaa määrän. Realistinen talli voi olla pieni kymmenen hevosen yksityistalli tai vaikka monen sadan hevosen kilpatalli, tärkeintä on, että talli on saatu tuntumaan todelliselta. Sisällön arvostelussa otetaan huomioon tallin kategoria suuntaa antavasti. Ratsastuskoulusta tulisi löytyä myös opetusta ja hoitajia koskevia tekstejä, kilpatallilla taas mahdollisesti kuvauksia kilpailumatkoista tai hevosten valmennusaikatauluja.

Täydet pisteet saavan tallin sivuilta löytyy monipuolisia ja persoonallisia kuvauksia tallin ympäristöstä, arkielämästä ja palveluista. Kirjoitusvirheitä ei juuri esiinny ja tekstit ovat helppolukuisesti jäsennelty. Tekstien yhteyteen on liitetty asiaan liittyviä kuvia, taulukkoja tai muuta materiaalia. Tallista ei löydy keskeneräisiä sivuja.

Tämä voi koitua meidän kohtaloksi. Tai sitten ei. En kyllä varsinaisesti ymmärrä syytä siihen, miksi VIRTUAALItalli pitäisi saada tuntumaan erityisesti reaalitallilta. Ja mikä on "keskeneräinen sivu"? Jos hevosella ei ole luonnekuvausta, niin onko se keskeneräinen? Ei meillä vain, kun meillä ei luonteita kirjoiteta lainkaan. Myönnän kyllä, että molempien tallien esittely- yms. tekstit ovat vähän niin ja näin, jääneet aina hevosten jalkoihin.

Ulkoasu

Käytännöllisyys, toimivuus ja siisteys ovat hyvän ulkoasun tuntomerkkejä. Koska ulkoasusta pitäminen on mielipidekysymys, ei arvostelussa juuri keskitytä ulkoasuun näyttävyyteen vaan käytettävyyteen. Ulkoasun yhteydessä arvostellaan mm. seuraavia kohtia: tilankäyttö, sijoittelu ja navigointi, tekstin luettavuus, grafiikoiden koko ja laatu sekä sivujen yleisilme. Yleisilmeellä tarkoitetaan tässä kohtaa toteusta, värimaailmaa, elementtien kokonaisuutta ja sivujen yhtenäisyyttä. Arvostelussa otetaan huomioon kaikki tallin sivut. Talli voi saada kaikista kohdista 0-5 pistettä. Ulkoasun arvostelussa ei oteta huomioon tallin kategoriaa.

Täydellisen tallin sivut ovat helppolukuiset, teksti ei ole liian pientä. Ruudulla oleva tila on käytetty järkevästi ja tekstille on varattu tarpeeksi suuri tila. Linkit erottuvat tekstistä selvästi ja navigointi on selkeässä paikassa. Kuvat ovat siistejä, ei rakeisuutta tai epäsiistejä reunoja. Ulkoasussa on käytetty hillitysti grafiikkaa ja sivu lataa nopeasti. Ulkuasua voi katsoa erikokoisilla näytöillä ja eri selaimilla, ilman että sen käytettävyys heikkenee. Sivuja on miellyttävä selata, eivätkä ulkoasussa käytetyt värit (ja mahdolliset äänet) aiheuta selailijalle päänsärkyä. Ulkoasu on yhtenäinen koko tallissa ja se on toteuttu järkevästi.

Tätä minä rakastan! Rakastan!
Tekstin luettavuus! Grafiikoiden koko! Sivujen yhtenäisyys! Helppolukuinen, tarpeeksi suuri teksti! Linkit erottuvat tekstistä selvästi! (herran jumala minkä keikauksen virtuaalimaailma tämän jälkeen tekeekään, piilolinkit eivät olekaan enää muotia) Ulkoasu toimii erikokoisilla näytöillä! Toteutettu järkevästi!
Nyt alan uskoa siihen, että virtuaalimaailman ulkoasuista ehkä vielä jonain päivänä saadaan jossain määrin järkeviä. Kiitoskiitoskiitos VRL!

Toiminta

Toiminnassa otetaan huomioon koko tallissa kuluneen vuoden aikana järestetty oman kategorian mukainen aktiviteetti. Kategorian ulkopuolisella toiminnalla tallin on mahdollista täydentää pisteitään 5p verran, jos kategorian mukaisen toiminnan pisteet jäävät alhaisiksi. Tuntien järjestäminen, hevosten myyminen, kasvattien syntyminen ja kilpailuiden järjestäminen on kaikki toimintaa. Talli voi saada toiminnasta maksimissaan 25 pistettä.

Järjestetty toiminta arvostellaan sen mukaan, kuinka paljon toimintaa talli on järjestänyt viimeisen kuluneen vuoden aikana. Arvostelussa huomioidaan myös toiminnan laatu, nimilistaan toiminnasta ja astutuksista yms. vähemmän aikaa viemästä toiminnasta talli saa vähemmän pisteitä kuin tarinatoiminnasta tai myydyistä kasvateista.

Toiminta arvostellaan pääasiassa tallin hevosista ja mahdollisesta toimintakalenterista, osa tiedoista. Arvostelussa otetaan huomioon kilpailut, valmennukset, kasvatit, ratsastustunneilla käyminen ja kaikki muu toiminta, josta on merkintä hevosen tai tallin sivuilla (sekä linkki sivulle, joka todistaa toiminnan).

Taulukon (jonka jätin tästä pois) mukaan yhdestä syntyneestä kasvatista saa 8 pistettä. 25 pisteen saamiseksi tarvitaan 4 kasvattia. Meillä niitä on syntynyt monta sataa. Ei tee tiukkaa.

Ei kommentteja: