maanantaina, elokuuta 11, 2008

Esimerkkejä Coat Color Calculatorille

Harjoituksen vuoksi laitan tähän muutaman esimerkin CCC:n käytön harjoittelua varten. Älkää piitatko hevosten roduista, keskittykää vain väreihin.

Esimerkki 1: ruunikko + ruunikko, genotyypit tiedossa
Isä: Qadim Ion, ruunikko Ee-Aa
Emä: Roshnara Prudenzia, ruunikko Ee-AA

Vanhempien värien syöttäminen on helppoa, valitse sire- ja dam-kohtiin molempiin bay ja paina continue. Muuta ei tarvitse merkitä, kun kyse ei ole kimosta eikä kirjavasta.
Isän kohdalle (vasen puoli) merkitään genotyypin mukaisesti red factoriin Red Carrier (Ee) ja agouti-kohtaan samoin genotyypin mukaisesti Heterozygous (Aa).
Emän kohdalle (oikea puoli) vastaavasti Red Carrier (Ee), mutta agouti-kohtaan Homozygous Agouti (AA), koska genotyypissä on AA. Paina calculate.
Tuloksen pitäisi näyttää tältä:
75% - Bay
25% - Chestnut
Tästä yhdistelmästä ei siis voi syntyä mustaa varsaa. Miksei? Koska mustan genotyyppi on E-aa (E tarkoittaa sitä että se voi olla Ee tai EE). Emä periyttää puolestaan vain A:ta, joten se ei voi koskaan synnyttää mustaa varsaa.
Tästä näkee, että kaksi ruunikkoa voi saada rautiaan varsan, jos molemmat ovat Ee-tyyppiä. Rautiaan tyyppi on ee (A:lla ei ole mitään väliä) ja jos kumpikin vanhemmista voi periyttää e:tä (eli molemmat ovat Ee-tyyppisiä), voi varsasta tulla rautias.

Esimerkki 2: rautias + ruunikko, genotyypit ei tiedossa
Isä: Paul Ion, ruunikko
Emä: Miami Ion, rautias

Vanhempien värin syöttäminen on taas yksinkertaista, isän kohdalle bay, emän kohdalle chestnut/sorrel ja ei muuta kuin continue.
Koska genotyyppejä ei tiedetä, isän kohdalla merkitään sekä red factoriin että agoutiin unknown. Emän kohdalla ei kysytäkään muuta kuin agouti, johon merkitään myös unknown. Rautiaalta kysytään myös silver dilution, jos tiedetään että hevonen on hopeageenin kantaja. Kun kyse on puoliverisestä, voidaan olettaa ettei hopeageeniä ole ja merkitään Non Silver Carrier. Paina calculate.

Tuloksen pitäisi näyttää tältä:
58,34% - Bay
33,33% - Chestnut
8,33% - Black

Esimerkki 3: kimo + kimo, genotyypit osin tiedossa
Tämä on jo sitten hieman monimutkaisempi.
Isä: Gin Arkadiy, mustanvoikonkimo; Gg, EE, aa, CCCR
Emä: Benmoor Diantha, ruunikonkimo

Syötetään taas vanhempien värit. Isä on mustanvoikko eli smoky black ja muista merkitä myös gray-kohtaan rasti, koska kyse on kimosta. Emän väriksi merkitään ruunikko ja myös gray-kohtaan rasti. Paina continue.
Isän genotyyppi siis tiedetään, joten merkitse red factor-kohtaan Homozygous Black (EE) ja Gray-kohtaan Heterozygous (Gg).
Emän genotyyppiä sen sijaan ei tiedetä. Red factor- ja agouti-kohtiin siis molempiin unknown. Mutta mites kimo? Vilkaistaan emän sukutaulua, jonne on evm-vanhempien värit määritelty. Tamman isä on kimo ja emä tumma, joten ei ole mitään mahdollisuutta, että tamma olisi homotsygootti kimo. Joten sillekin merkitään Heterozygous (Gg) Gray-kohtaan. Ja sitten paina calculate.

Tulosten pitäisi näyttää tältä:
75% - Gray (kimo)
9,38% - Buckskin (ruunivoikko)
9,38% - Bay (ruunikko)
3,13% - Smoky Black (mustanvoikko)
3,13% - Black (musta)

Koska molemmat vanhemmat ovat heterotsygootteja kimoja, voi pieni osa varsoista olla tummia. Suurin todennäköisyys on kuitenkin saada kimo varsa, joista osa on homotsygootteja kimoja (näkyy taulukon oikeassa puoliskossa kun viet kursorin vasemmalla Grayn päälle: homotsygootit kimot on merkitty GG:llä).
Mites sitten kimon pohjaväri? Kimon pohjaväri ei voi olla mitään muuta kuin jokin noista, jotka tuohon tulivat muiksi väreiksi. Tästä yhdistelmästä ei siis saa rautiaankimoa varsaa eikä voikonkimoakaan, ainoastaan ruunivoikonkimon, ruunikonkimon, mustanvoikonkimon tai mustankimon.

Vinkki!
Jos sinulla on homotsygootti kimo toisena vanhempana ja merkitset sen GG:nä genotyyppisivulle, saat tulokseksi 100% Gray ja pohjavärit täytyy selvittää itse niistä genotyyppimerkinnöistä, jotka luvalla sanoen eivät ole sieltä selkeimmästä päästä.
Tällaisissa tilanteissa kannattaa unohtaa kokonaan se, että toinen vanhemmista on homotsygootti kimo. Jos kimon pohjaväri on musta ja se risteytetään vaikka voikon kanssa, merkitse vanhempien väriksi vain musta ja voikko. Tällöin saat tulokseksi listan ei-kimoista väreistä, jotka sopivat varsan pohjaväriksi ja tiedät kuitenkin jo, että varsa on joka tapauksessa kimo.

Esimerkki 4: mustanvoikko + hiirakko, genotyypit ei tiedossa
Isä: Ashley Ion, mustanvoikko
Emä: Dun Mahogany GA, hiirakko

Taas ensin syötetään vanhempien värit. Isä on Smoky Black, emä Grullo (Black Dun). Paina continue.
Molempien red factor on unknown, emältä kysytään kuitenkin Dun Dilutionista, onko se homotsygootti vai heterotsygootti. Vilkaistaan taas sukutaulua, jossa onneksi on merkitty evm-vanhempien värit. Emä ei ole hallakkovärinen, joten Dun Mahogany on heterosygootti dun-geenin suhteen. Merkitään siis Heterozygous Dun (Dd). Paina calculate.

Tulostaulukko näyttääkin luultavasti hyvin oudolta:
23,44% - Smoky Grullo
23,44% - Smoky Black
23,44% - Grullo
23,44% - Black
1,56% - Red Dun
1,56% - Palomino
1,56% - Dunalino
1,56% - Chestnut

Smoky Grullo tarkoittaa mustaa hevosta, jossa yhdistyy sekä voikkogeeni että hallakkogeeni. Suomenkielinen nimi olisi luultavasti mustanvoikonhallakko. Tätä on kuitenkin vaikeata, ellei peräti mahdotonta erottaa tavallisesta hiirakosta, koska voikkogeeni vaikuttaa mustaan väriin heikosti (vrt. musta ja mustanvoikko).
Smoky Black on tavallinen mustanvoikko (musta + voikkogeeni). Grullo on hiirakko (musta + hallakkogeeni) ja black on normaali musta.
Mustapohjaisten värien lisäksi tästä yhdistelmästä on ainakin teoriassa pieni mahdollisuus saada myös rautiaspohjaisia värejä. Red Dun tarkoittaa punahallakkoa (rautias + hallakkogeeni), palomino voikkoa (rautias + voikkogeeni), dunalinossa pohjavärinä on taas se rautias, mutta siinä on sekä voikko- että hallakkogeeni, suomeksi siis voikonhallakko eli keltahallakko. Ja voi varsasta rautiaskin tulla.

Ei kommentteja: