maanantaina, elokuuta 18, 2008

Laukkakuvia ja niiden pohdintaa

Saimme jokin aika sitten Britanniassa oleskelevalta ystävältämme (joka sattumoisin on suuri hevosurheilufani) ison läjän valokuvia, joita hän on räpsinyt laukkakilpailuista. Kuvat eivät ole välttämättä sieltä taiteellisimmasta päästä, suurin osa kuvista on liikekuvia, hevosia talutetaan edestakaisin, joko varusteet päällä tai ilman, joskus taluttajakin sattuu siihen hevosen eteen ja seasta löytyy myös laukkakuvia radalta.

En voi kuvia selattuani sanoa muuta kuin "Vau"! Suurin osa kuvien hevosista on 2-vuotiaita laukkureita, Suomen mittapuun mukaan siis vielä varsoja, mutta nämä täysiverivarsat ovat tuonikäisinä jo likimain täysiä hevosia. Ei merkkiäkään suloisesta pörröisyydestä, ei keskenkasvuisuutta, ei kasvun aiheuttamaa epäsopusuhtaisuutta, mitä nyt jotkut ovat kuvissa vielä takakorkeita. Ehei, nämä ovat jo aikuisen näköisiä, erittäin upeita atleetteja. Siinä silmä lepää.

Hauska kuitenkin katsella niitä kuvia, miten ihan tavallisissa peräkylän kilpailuissakin hevoset on laitettu viimeisen päälle. Siellä näkyy olevan tapana nämä lautasille harjattavat kuviot, on sahalaitaa, palloja, shakkiruutua, tähtiä ja muita kuvioita. Menepä ehdottamaan Suomen raviäijille, että jos tehtäisiin hepan lautasille tuommoiset kivat kuvat. Hehän kuolisivat nauruun.
Varustus näillä laukkahevosilla sen sijaan on kevyt, kuolaimia en tosin ole seuraillut, mutta esim. päävarusteet ovat melko vähissä. Yleensä vain suitset, Australian cheeker (ravipuolella sama vekotin tunnetaan kuolaimen nostajana) on melko yleinen varuste, mutta himmentimet, silmälaput, huput ja muut vastaavat ovat harvinainen näky. Ja jaloissa ei pääsääntöisesti ole mitään. Joskus verryttelykuvissa näkyy pintelit, mutta noin muuten jaloissa ei ole mitään. Kyse ei varmaankaan ole siitä, etteikö hevosten jaloista piitattaisi, kuljetuksissa kintut on paketoitu polveen ja kintereeseen asti. Eivätkö nämä hevoset sitten vain tarvitse suojia?

Harmi ettei meillä ole noita täysiverisiä niin paljoa, että voisimme käyttää kuvakokoelmaamme täysillä. Tosin osa kuvista kelvannee kevyiden puoliveristen ja RBSH:iden kuviksi ja muillekin ehkä tilanteen mukaan.

Ei kommentteja: