maanantaina, marraskuuta 17, 2008

Miksi omat domainit ovat syvältä?

Monessa paikassa olemme Ginin kanssa vihjailleet suorasti ja epäsuorasti siihen suuntaan, että virtuaalimaailman typerin villitys (kestänyt jo valitettavan kauan) on omat domainit, nuo virtuaalihevostelijoiden statussymbolit. Mitä niin pahaa voi olla siinä, että hankkii oman domainin?
No minäpä kerron.

Syy nro 1. Anonymiteetin katoaminen
Okei, tämä ei välttämättä ole paha juttu, jos sen tiedostaa ja ymmärtää. Turhan monelle on kuitenkin yllätys, ettei domainia voi hankkia nimettömänä ja että kuka tahansa voi saada helposti selville, kuka omistaa jonkin domainin. Samalla voi selvitä muitakin mielenkiintoisia tietoja, kuten vaikkapa kotiosoite... Jos siis haluat virtuaalihevostella nimettömänä, älä hanki omaa domainia.

Syy nro 2. Domainien pysymättömyys
Jos virtuaalihevoselle tekee sivut jonnekin ilmaispalveluun, mutta sitten virtuaalihevostelu ei enää kiinnostakaan, hevosen sivut voivat silti jäädä sinne palvelimelle hamaan tulevaisuuteen asti (paitsi jos käy kuten Geocitiesille ja palvelu ajetaan alas kokonaan). Jos tekee sivut omalle domainilleen ja kiinnostus loppuu, myös domainin maksaminen yleensä loppuu ja hevosen sivut katoavat ikuisiksi ajoiksi. Tämä on perin ikävää niiden kannalta, joiden omien hevosten suvuissa tai jälkeläislistoissa on se kadonnut hevonen. Kun domain irtisanotaan, menetys on totaalinen.
Ja koska virtuaalihevostelijat ovat häilyväistä sakkia, joilla ei ole pätkän vertaa pitkäjänteisyyttä tahi kykyä ajatella eteenpäin, domainit tulevat katoamaan kuitenkin jossain vaiheessa. Domain on kuin kesäkissa, se hnakitaan vuodeksi ja todetaan ettei tämä olekaan kivaa ja irtisanotaan se tai vaihdetaan nimi (ks. kohta 3) ja taas kanssavirtuaalihevostelijat kiristelevät hampaitaan.

Tämä on se tärkein syy, miksi itse paheksun virtuaalihevostelijoiden hankkimia omia domaineja. Ilmaispalvelimille on helppo jättää hevosten sivut ja ne pysyvät siellä usein vuosikausia ilman mitään toimenpiteitä. Ja mitä pidempään sivu on netissä, sen varmemmin se myös tallentuu esimerkiksi Web Archiveen, josta sitä voi yrittää etsiä, jos sivut katoavat netistä.

Suku on kuitenkin nimen ohella oikeastaan ainoa asia, mikä virtuaalihevosella on suhteellisen pysyvää ja siksi olen niin intohimoinen sen säilymisen suhteen. Ilman historiaa ei ole tulevaisuutta, tämä pätee myös virtuaalimaailmassa ja mistäpä siitä historiasta löytyisi tietoa, ellei vanhoilta sivuilta? Meillä on käynyt jo mielessä tehdä radikaaleja toimenpiteitä virtuaalihevostelijoiden omia domaineja vastaan, kuten esimerkiksi kaikkien niiden kasvattien selittämätön palauttaminen, jos kasvattajan talli on omalla tai lainatulla domainilla sekä kaikkien niiden hevosten joukkotuho, joiden suvuista löytyy linkkejä muualle kuin omiin hevosiin tai ilmaispalvelimien sivuille (tämä ei koskisi Kerpan hevosia). Ehkä emme kuitenkaan ihan tälle linjalle lähde, vaikka mieli kyllä tekisi...

Syy nro 3. Typerät nimet
Huh sentään, tästä voisin paasata kokonaisen kirjan verran! Pääperiaate kuitenkin tuntuu olevan, että mitä typerämpi ja sisältöön liittymättömämpi domainin nimi on, sen parempi. Yhtään ei tajuta sitä, että se domainin nimi on ensimmäinen käyntikortti koko sivustolle. Eikä sitä, että typerällä domain-nimellä saa itselleen kyseenalaisen maineen internetissä (katso kohta 1). Eikä tajuta sitäkään, että sillä päätteellä on oikeasti merkitystä. Tai ei ylipäänsä tajuta YHTÄÄN MITÄÄN.

Ensinnäkin, domainin nimen pitäisi kuvata sivujen sisältöä ja sitä, mitä sen nimen takaa löytyy. Jos menet osoitteeseen nokia.fi, voit olla hyvin varma siitä, että sen takaa löytyy juttua Nokiasta. Jos menet osoitteeseen hevostalli.net, voit sivustoa tuntematta arvata, että se liittyy jotenkin varmaan hevosiin. Ja jos URL on jotain tyyliin hotlesbians.jotakin, niin se on ilman muuta K18-kamaa eikä sitä tarvitse edes vilkaista (ellei sitten ole sitä etsimässä). Domainin nimen täytyy tarkoittaa jotakin! Kuten sanoin, se on ensimmäinen käyntikortti, se kertoo jotakin sivustosta. Jos ei kerro, se on huono ja omistaja tyhmä (okei, tyhmiä ihmisiä on netti pullollaan).

Vielä pahempaa on se, että nimi valitaan täysin sattumanvaraisesti eikä tajuta tarkistaa, onko nimi käytössä jo toisella päätteellä (ja ennen kaikkea: mitä se sisältää!) ja mitä assosiaatioita nimestä tulee ns. normaalille nettisurffailijalle. Joitain vuosia sitten joku onneton kyseli sopivia domain-nimiä ja ehdotuksena sai jonkun rautakanki.comin. Vastikään oli televisiossa ollut erektiolääkkeiden mainoskamppanja, jossa ohjattiin rautakanki.net-sivustolle, joka tarjosi tietoa erektiohäiriöistä ja niiden lääkehoidosta. Rautakanki.jotakin-osoite ei siis olisi ollut fiksu valinta nimeksi lainkaan. Huomautin tästä ja vastaukseksi sain nokkavan "Ei me voida kaikkia tommosia tietää". Ei voi tietää, niin, mutta selvää voi ottaa. Toivoakseni rautakanki-ehdotus ei päätynyt kuitenkaan nimeksi lainkaan.

Suosikki-inhokkini on olionet.org, joka on varmasti tosi khuul sisäpiirivitsi ja oikein hauska juttu, mutta kun sieltä luulee löytävänsä jotain olio-ohjelmointiin liittyvää. On vähän orpo olo kun huomaakin osuneensa jollekin valokuvasivustolle, mites minä nyt tämmöiseen päädyin kun etsiskelin suomenkielistä apua ohjelmoinnin harkkoihin? Sisäpiirivitsit eivät kuulu julkisuuteen, varsinkaan jos ne ovat suorastaan tahallista harhaanjohtamista.

Ja se pääte ei ole suinkaan yhdentekevä, vaikka se saattaa siltä tuntuakin! Net on oikeastaan ainoa järkevä valinta niin kauan kuin sivusto ei ole varattu kaupalliseen käyttöön (.com) tai jollekin organisaatiolle (.org). Näitä käytetään väärin maailmalla hirveän paljon, muttei se tee siitä yhtään hyväksyttävämpää.

Tämä liittyy osin myös tuohon kakkoskohtaan, sillä kun domainin nimi on valittu huonosti, kiusaus sen vaihtamiseen on myös suuri. Tällaiset teinijeejee-domainit häipyvät yleensä viimeistään siinä vaiheessa netistä kun omistaja aikuistuu ja tajuaa miten typerä se nimi onkaan. Ja siinähän sitten taas metsästetään kadonneita virtuaalihevosia...


Kas niin, nyt on saarnattu suu vaahdossa ja tullaan siihen tosiseikkaan, että hei, onhan sekä Ionic että GA molemmat hevosmaailma.net-domainilla. Jep, niin ovat. Ja tulevat siellä myös pysymäänkin. Domainilla ja domainilla on eroa. Hevosmaailma.net-domain on ollut pystyssä kohta 8 vuotta, joten se painii täysin eri sarjassa kuin joku 3 kuukautta sitten hetken mielijohteesta hankittu, kavereiden keksimä mielisairas.com. Moni nyt teini-ikäinen harrastaja tavaili 8 vuotta sitten aakkosiaan, joten siinä hieman perspektiiviä domainin pysyvyydestä. Siirtäkää vain virtuaalitalli omalle domainillenne, siinä vaiheessa kun domain on ollut pystyssä 5 vuotta, kyllä se sitten käy.

1 kommentti:

maukka. kirjoitti...

Mielenkiintoinen teksti! ja varmasti ihan aiheellinen.:) Itsekkin omistan oman domainin (maukan.net), mutta se ei ole pelkkää virtuaaliharrastusta varten. siellä on myös äitini korupajan sivut, sekä tulevaisuudessa irl koiriemme tai irl kennelin sivut. ;)