keskiviikkona, elokuuta 12, 2009

Paljastuksia kulisseista

No, paljastuksia ja paljastuksia, kyllä nämä kaikki ovat ihan julkisia juttuja enkä näe mitenkään tärkeänä pitää niitä salassa, vaikka asiat eivät vielä välttämättä virallisia olekaan.

VRNJ:n toimintaan lähdin mukaan jonkinlaisena asiantuntijana, joka arvostelee tuomarikokelaiden lähettämiä koetuomarointeja. Lisäksi olen siellä myös tuomarina, luonnollisesti. Pitäisikin suunnitella omia VRNJ-näyttelyitä pidettäväksi piakkoin. VRNJ:n arvostelukaavake taitaa myös olla aika pitkälle se sama, jota itse ehdotin. Samanlainen lienee tulossa myös VNT:lle ja toisaalta YLA:n rakennepisteytyskaavake on aika pitkälti samankaltainen, sekin.

VRL:n alaisen arabianhevoskantakirjan ylläpitäjä Sanna kyseli kiinnostunutta tuomaria enkä voinut vastustaa halua ainakin kysyä arabi-ktk:sta. Kantakirjaustouhu on pysynyt samanlaisena kuin mitä se oli vuonna 2003, kun toimin hetken aikaa lämminveristen ktk-tuomarina, ennen Marinean lopetusta syksyllä 2003.
Tämä kantakirjasysteemi tulee todennäköisesti olemaan vaikein, koska yksi tuomari antaa hevoselle vain yhden pistemäärän, 0-25 pistettä kokonaisarvosanaksi koko rakenteesta. Mitä katselin muutaman tilaisuuden pisteitä, on käytännön pisteskaala vieläkin suppeampi, yleensä pisteet osuvat välille 14-18. Se tarkoittaa sitä, että aika moni hevonen saa sen kolmospalkinnon. Minun täytyy yrittää kehittää jokin keino, jolla saan jotenkin järkevästi arvosteltua hevosen ja muunnettua sen ktk-pisteiksi.

Eikä tässä vielä kaikki!
Nyt myös YLA:n ylläpitäjä hakee päätuomaria puoliverisille ja lämminverisille sekä varatuomaria kylmäverisille. Puoliveriset ja osin myös lämminverisetkin olisivat minulle varsin tuttuja, mutta pohdin tuossa että kummankin päätuomarointi lienee varsin rankka puuha kun ainakin perinteisesti kummassakin luokassa on ollut paljon osallistujia. Puoliverituomarin paikasta haaveilen enemmän.
Tarvitsen kuitenkin roppakaupalla muistinvirkistystä YLA-tuomaroinnissa, koska siinähän rakenne on ainoastaan neljännes pisteistä. Muut neljännekset ovat sitten luonnekuvaus, suku ja kisakalenteri. Toivottavasti YLAlla on vielä selkeät pistetaulukot kaikkien arvosteltavien asioiden suhteen! Ja toivoa myös sopii, ettei tuomarointi ole muuttunut mitenkään ratkaisevan erilaiseksi vuodesta 2003, jolloin toimin paitsi ktk-tuomarina, myös YLA-tuomarina.
Hmm, toivon että näkisin vielä joskus sen päivän, että YLAssa rangaistaisiin tuntuvasti epärealistisesta kilpailemisesta, jopa niin että sikakisatut hevoset hylättäisiin ilman muuta vaikka muuten olisivat miten hyviä tahansa...

Ei kommentteja: