maanantaina, syyskuuta 28, 2009

Tekijänoikeuslaki - mihin se antaa luvan?

Joillain (liian monilla, IMHO) virtuaalihevostelijoilla on väärä käsitys tekijänoikeuslaista ja siitä, mihin se oikeuttaa. En tarkoita tällä niitä, jotka eivät tunne lakia lainkaan tai niitä, jotka merkitsevät jonkin pilkun väärin. Kirjoitan nyt niille, joiden mielestä tekijänoikeuslain rikkominen oikeuttaa toidet käyttäytymään rumasti.

1. Tekijänoikeuslaki ei anna lupaa haukkua toisia.
Luittepa tekijänoikeuslakitekstiä oikein tai väärin päin, ette löydä siitä mitään mainintaa sellaisesta, että lakia rikkovaa voisi haukkua julkisesti. Jos joku rikkoo tekijänoikeuslakia vahingossa tahi tahallaan, ei kellään silti ole oikeutta käyttäytyä rumasti toista kohtaan. Huomauttaa saa ja pitääkin, mutta nätisti, hyvät ihmiset, nätisti! Yleensä rikkomukset eivät johdu suoranaisesta piittaamattomuudesta vaan joko tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta.

2. Tekijänoikeuslain rikkomisesta tuomioita saa jakaa ainoastaan tuomioistuin.
"Jos rikot tekijänoikeuslakia, voit saada sakkoja!" vauhkoaa moni. No voi saada niin, mutta vain jos asiasta tehdään rikosilmoitus ja se menee oikeuden käsiteltäväksi. Kukaan muu, edes kaikkivaltias virtuaalihevostelija-teini ei voi uhkailla toisia sakkotuomioilla, saati vaatia minkäänlaista korvausta ilman oikeuden päätöksiä.

3. Tekijänoikeuslaki ei suojaa ihan kaikkea mahdollista.
Esimerkiksi se ei suojaa nettisivujen ulkoasua... Tekijänoikeuslakiin ja sen suojaamaan materiaaliin liittyy hyvin läheisesti termi "teoskynnys", joka määrittelee sen, onko jokin juttu niin omaperäinen, että se voidaan katsoa yksilölliseksi teokseksi. Jos se ei ole, tekijänoikeuslaki ei tällöin anna mitään suojaa. Valokuva on poikkeus, jos nyt oikein muistan, kaikkia valokuvia suojannee tekijänoikeus, mutta meidän amatöörien rääpistelemät nettisivujen ulkoasut eivät ole niin ihmeellisiä, että niitä voitaisiin pitää yksilöllisinä teoksina. Grafiikat tietysti ovat asia erikseen, mutta koodi ja ideat eivät ole kenenkään omaisuutta.

Yrittäkää käyttäytyä, ihmiset, vaikka tuntisittekin olevanne jaloja oikeuden puolustajia tuhmia rikollisia vastaan.

Ei kommentteja: