torstaina, lokakuuta 22, 2009

Varmasti virallinen ara-appaloosa!

Sain eilen väkästeltyä sivun yhdelle kasvatillemme, tamma Rhonda Ionille. Tässä on nyt varmuudella aito ja oikea ara-appaloosa, arabia on 99% ja risat suvussa, ensimmäinen ei-arabi (eli appaloosa) löytyy seitsemännestä polvesta. Sieltä tulee tamman tulevaisuuden väri, tiikerinkirjava, kunhan sille nyt saadaan kuva jostain.

Ara-appaloosan rotumääritelmä ei taida olla ihan selvä, en tiedä varmaksi miten paljon ara-appaloosaan oikeasti tarvitaan arabiverta enkä löytänyt sitä tietoa mistään netistä. Pintabianista kuitenkin on selkeästi sanottu, että siinä täytyy olla yli 99% arabia, joten noudatettakoon sitä virtuaalimaailmassa ara-appaloosankin kohdalla. Tosin meillä ollaan laiskoja, olemme merkinneet pintabianeiksi tai ara-appaloosiksi hevosia, joilla on vain ehkä 95% arabia suvussa. Ehkä se ei ole niin kamalan tarkkaa...

Rhondaa, kuten meidän (wannabe)pintabian-oreja tullaan kokeilemaan tulevaisuudessa laukkaradalla. Erityistä laukkataustaa niiltä ei suvusta löydy, mutta tuskin kukaan kieltää kokeilemastakaan. Tiedä vaikka saataisiin menestystä ja sitä kautta ihan uutta verta kakkosryhmän laukkoihin. Niissä nimittäin ei juuri koskaan näy arabien lisäksi muita rotuja. LJ ei kuitenkaan edelleenkään ole millään tavoin spesifioinut sitä, minkälaiset hevoset ovat sen mielestä pintabianeja/ara-appaloosia ja mitkä eivät. Silläpä jokin joskus laukoissa kilpaillut pintabian-ori oli ensimmäisen polven paint-arabi-risteytys, joka virallisesti on hyvin, hyvin kaukana pintabianista. Tosin pintabianin ja ara-appaloosan arabiveriprosentin suuruus on täysin määrittelykysymys ja laukkamaailmassa voitaisiin ihan hyvin kertoa, että pintabianiksi käy jokainen lehmänkirjava hevonen, jonka suvussa on vähintään 50% tai 75% arabialaista ja sama juttu ara-appaloosankin kanssa.

2 kommenttia:

Tiju kirjoitti...

kylläpä on hankalaa noiden jalostus. :O

Siran kirjoitti...

todella hieno saavutus, alkaa itseäkin taas kiehtomaan tämä virtuaalijalostus.