sunnuntaina, lokakuuta 10, 2010

Virtuaalihevosten "varastaminen"

Evergreyn omistaja oli kirjottanut blogiinsa jutun mukamas varastetuista virtuaalihevosista, jotka Sonoko on aikojen jälkeen "herättänyt" uudelleen henkiin. Ilmeisesti kaikki nämä hevoset ovat jossain vaiheessa olleet hänen omistuksissaan tai ainakin jonkun tutun ja sitten myöhemmin uudella omistajalle unohdettuja, ei siis varsinaisesti kuolleiksi merkittyjä. Jotakuta nimetöntä peeloa tämä sitten ht.netissä on närästänyt, niin että on viitsinyt siitä sitten kirjoittaa kyseenalaistavan viestin. Evergreyn blogiin ei nähtävästi voi kommentoida, joten kirjoitan kommenttini sitten tänne.

Minä tunnustan, että olen harjoittanut virtuaalihevosten varastamista jo vuosia, aina silloin tällöin kun on tullut jostain vastaan hyväsukuinen, mutta jonnekin unohtunut tai kadonnut hevonen. Lähinnä näitä on ollut tekkepuolella, olen herätellyt henkiin joitain vanhoja kasvattejani ja kasvattajien luvalla muutamia muita hevosia. Virtuaalimaailman joustavan ikääntymisen perusteella tämä on mahdollista ja olisi suorastaan tyhmää, jos tätä mahdollisuutta ei käytettäisi.

Itse katselin noita Evergreyn varastetuiksi väitettyjä hevosia ja kuolaan jo valmiiksi. Olen itse myös sitä harrastajaikäpolvea, että osa noiden hevosten sukulaisista on tuttuja ja vanhat kasvattajat eritoten kuuluisia nimiä. My Name Is Bond ja GWB, Gothard, Apocalyptica, Brise Estate ja ennen kaikkea Whitewood... Voi vitsit, ehkä se vain olen minä ja nostalgia, mutta tuolloin virtuaalihevostelussa oli oikeasti jotain järkeä ja nykyisin voin vain huokailla nähdessäni näiden vanhojen hevosten nimiä suvuissa. Hienoa että ne ovat säilyneet jalostuksessa liki reaali-vuosikymmenen ajan! Ja olivathan ne nyt noin miljoona kertaa hienompia kuin nykyiset huippuunsa viilatut, sikakisatut, mutta niin kovin persoonattomat massamössöhevoset. Niin että hatunnosto Evergreyn omistajalle, joka on näitä vanhoja helmiä tuonut taas meille näytille. Viis siitä vaikkei hänellä olisi ollutkaan "oikeutta" niiden omistamiseen.

Yritän kovasti muistella näitä omia varastettuja hevosiani. Kuten sanottu, tekkejähän niistä suurin osa on, ellei peräti kaikki. Yksi oli ainakin tamma Gin Zowty, ihan ensimmäisiä kasvattejani, syntynyt alkuvuodesta 2002 ja myin sen jollekulle. Otin sen takaisin itselleni Ionicia perustaessani vuonna 2004, se sai muutaman varsan ja on tällä hetkellä varsojensa ja niiden varsojen ansiosta melko yleinenkin nimi Gin-ahaltekien sukutauluissa.
Samansuuntainen kohtalo on ollut myös Gin Tatyanalla, jota ei kumma kyllä näy missään vanhoissa kasvattilistoissani eikä emä-Haldin vanhoilla sivuilla. Mystistä. Voisiko olla peräti niin että olen keksinyt tämän hevosen vasta vuonna 2004 ja päättänyt sen syntyneen pari vuotta aikaisemmin, jolloin omistin sekä Haldin että Tanis K:n? Mahdollista, minuthan pitäisi tuomita siis myös petoksesta!
Gin Moladzin tarina on samanlainen kuin Zowtyn, syntynyt 2002, sittemmin tuotu takaisin Ioniciin. myin sen ihan varsana Second Rose-virtuaalitallille, jonka kohtaloksi tuli nähtävästi unohdus, pääsivulta löytyy viimeinen päivitys vuodelta 2003 ja vuonna 2004 sosialisoin Moladzin Ioniciin.
Gin Ahaltekiin tuodun Gin Zenyan myimme Marineasta Hopeajoen siittolaan, jonka kohtalona oli myös unohdus, nykyisin se on myös kadonnut Geon myötä. Varastin sen vuonna 2007 takaisin itselleni, koska minulle ei ollut jäänyt ainoatakaan suoraa tammajälkeläistä suvuttomasta Capoiera Zavannahista. Zenya on sen varsa ja varsansa Gin Zavannan ja sen varsojen kautta jatkuu edelleen Capoieran tammalinja sekä myös harvinainen kimo väri.
Muistaakseni myös Greymask's Pron historiassa on jotain kuprua. Olen omistanut Pron joskus vuonna 2002, ostin sen varmaankin suoraan kasvattajalta, mutta myin sen luullakseni samaan paikkaan kuin Zowtyn ja otin sen myöhemmin takaisin Ioniciin. Pro on myös sellainen nimi, että sitä näkee Gin Ahaltekin hevosten suvuissa usein.

Varastamisen ja petosten lisäksi syyllistyn yhä nykyisinkin huijaukseen, koska ylläpidän VATY:n pakastespermapankkia. Sieltä saa jokainen tilata annoksen spermaa tekketammalleen vanhoista, jo ammoin kuolleista oreista! Järkyttävän kamalaa, eikö vain? Ja säännötkin on tehty kamaliksi, vain kasvattajalla tai suvuttoman hevosen keksijällä on oikeus vaatia hevosen nimeä poistettavaksi PSP:n listalta.
Millä perusteella olen siis valikoinut nuo oriit listalle? No suurin osa niistä on omia kasvatteja, muut hevoset olen omistanut itse jossain vaiheessa ja näin ollen on minusta realistista, että omistusaikanani olen napannut oreilta sukusoluja talteen myöhempää käyttöä varten.

Jäänkin odottamaan siis virtuaalimaailman käräjäoikeuden tuomiota näistä eittämättä vakavista rikkomuksistani virtuaalihevostelun pyhiä lakipykäliä vastaan.

3 kommenttia:

Sumuhevonen kirjoitti...

Nojaa, ei ole mielestäni mitään tavallisesta poikkeavaa että kasvattaja ottaa unohdetun kasvatin takaisin omaan käyttöönsä. Sen sijaan jos hevonen on virallisesti kuollut ja kuopattu, niin eikö ole vähän naurettavaa herättää se henkiin uudelleen käyttöä varten?

Onhan se totta että virtuaalimaailmassa jokainen saa tehdä kuten haluaa, mutta jos jokainen harrastaja käyttäisi vapaasti jalostuksessa jonkun toisen aikoja sitten omistamaa hienoa hevosta niin olisi virtuaalimaailmassa valloillaan melkoiset villin lännen lait. Tällä hetkellä homma näyttää toimivan; on olemassa muutamia kirjoittamattomia yleisiä sääntöjä joiden mukaan virtuaalimaailmassa toimitaan. Kaiken perusta taitaa olla yksinkertaisuudessaan suurinpiirtein niin, että minä omistan ja määrään minun hevosistani ja sinä omistat ja määräät sinun hevosistasi.

Kuitenkin teoriassa, voisinhan minäkin palauttaa menneisyydestä jonkun kuuluisan hevosen itselleni, esimerkiksi Altén tai jonkun muun vastaavan. Kilpailisin hevosella, käyttäisin sitä jalostuksessa jne... Mikä tai kuka on minua estämäänkään?

Hevoseen kuolemiseen liittyen taas mielipiteeni on se, että mikäli hevonen on kuollut ja kuopattu (ja sivuillaan tästä tieto löytyy) niin sitä se todella on. Pakastespermaa voi kerätä omista kasvateistaan tai vanhoista hevosistaan mielin määrin talteen, mutta kuolleen hevosen herättäminen henkiin kilpailemista ja "olemista" varten on jo jokseenkin naurettavaa.

Toinen kirjoittamaton sääntö näyttäisi olevan myös se, että kasvattaja saa ottaa kasvattinsa takaisin omaan käyttöönsä aina kun kasvatin uusi omistaja lopettaa virtuaaliharrastuksensa ja jättää hevosensa ihan oman onnensa nojaan lopettamatta sitä.

Jälleen on kuitenkin teoriassa mahdollista että kun myyn oman kasvattini uudelle omistajalle, voisin ottaa sen koska tahansa omaan käyttööni. Juuri kun uusi omistaja on tehnyt vuoden ajan töitä hevosen menestyksen eteen, saanut sille arvonimiä, kuluttanut aikaa ja ehkä jopa rahaa kyseiseen hevoseen, niin yhtäkkiä voisin vain takavarikoida hevosen omaan käyttööni vain "koska se on minun kasvattini." Meneeköhän homma kuitenkaan niin? Kuka minua on estämäänkään?

Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää, että millä oikeudella toisen henkilön kasvattaman hevosen saa palauttaa itselleen jos on kyseisen hevosen aikoinaan omistanut. Entä jos hevosella on ollut aikojen saatossa useampia omistajia, kuka näistä on oikeutettu saamaan hevosen itselleen? Päteekö tässä sanonta "nopeat syövät hitaat", vai onko tämä ainoa tilanne jossa hevonen kenteis jopa jätettäisiin rauhaan?

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kuitenkin me saimme kys. blogitekstistä (joka harmi kyllä on poistettu) ja muista lähteistä sellaisen käsityksen, ettei Evergreyn omistaja ole ihan tuosta noin vain napannut noita hevosia virtuaalihistorian hämäristä vaan että hän on ainakin osan niistä omistanut itse jossain vaiheessa. Ja ainakin Whitewoodin Leena liikkuu edelleen virtuaalimaailmassa, joten WW-hevosen kohdalla on asialla ehkä ihan kasvattajankin lupa. Eikö yksikään noista hevosista tainnut olla virallisesti kuollut, vain unohdettu tai kadonnut.

Tällä on melkoinen sävyero siihen, että joku tuntematon henkilö tulisi herättelemään virallisesti kuolleen Altén takaisin henkiin emmekä me ainakaan näe Evergreyn omistajan toiminnassa minkäänlaista "villin lännen touhua". Tietysti joko näiden henkiinherätettyjen hevosten kasvattajien tai niiden, jotka todistettavasti hevoset omistavat voisivat hyvällä oikeudella vaatia hevosia takaisin, mutta muilla ei pitäisi olla asiasta mitään valittamista.

Sumuhevonen kirjoitti...

Seurasin Hevostalli.netin keskustelua aiheesta, ja olin samaa mieltä että Evergreyn toiminta on moitteetonta ja mielestäni sen hevosvalikoimasta löytyy erinomainen tarjonta (nimenomaan monipuolisuutensa tähden) nykypäivän puoliverikasvattajille.

Silmiini on kuitenkin eksynyt niitäkin tapauksia virtuaalimaailmassa, jolloin menestyneitä virtuaalihevosia "menneestä maailmasta" on otettu käyttöön omalle tallille vaikka hevonen on kuollut tai muuten hyvin kyseenalainen tapaus tällaiseen "palauttamiseen".