sunnuntaina, joulukuuta 26, 2010

Hyvä suku virtuaalihevosella

Suvun hyvyys on sellainen asia, josta voidaan virtuaalimaailmassa taittaa peistä hamaan loppuun asti. Ei sen määritys reaalimaailmassakaan ole helppoa, mutta siellä sentään on olemassa kilpailutuloksia, jotka oikeasti mittaavat hevosen suorituksia. Enkä puutu siihen nyt.
Joka tapauksessa, jos me ilmoitamme haluavamme ostaa hyväsukuisen hevosen, millaista kaviokasta kannattaisi tarjota?

1. Suvun tasaisuus
Tästä on kirjoitettukin jo, mutta sekään ei ole mikään orjallisesti noudatettava ja kiveen hakattu teesi meille. Eikä se meitä oikeasti haittaa, jos epätasaisuutta on vähän, ts. isä suvuton ja emällä yksi polvi sukua. Mitä pidemmällä suvussa epätasaisuus on, sen vähemmän se merkitsee. Ja esimerkiksi tällaistakin tammaa on käytetty jalostuksessa, nimet suvussa ovat paljon tärkeämmät kuin suvun tasaisuus. Jos katsotte Nealan varsojen sukutauluja, ei tuollainen suku yhdistettynä pitkäsukuiseen oriin näytä mitenkään hölmöltä meidänkään mielestä.

2. Nimet suvussa
Rodusta riippuen meillä on tiettyjä nimiä, joita emme vain voi vastustaa. Tai minulla enemmänkin, kun olen S:ää pidemmän aikaa ehtinyt virtuaalimaailmassa tallustaa.
Monilla vanhoilla nimillä on jo suorastaan nostalgia-arvoa ja toisaalta jaksan kunnioittaa niitä kasvattajia, jotka ovat säilyttäneet vanhoja sukuja uudelle virtuaalihevostelijoiden sukupolvelle. Yritän tietysti omalta osaltani säilyttää Ionicissa vanhoja linjoja.
Myös monet Ionicista, Marineasta tai muista projekteistani lähteneet hevoset ovat sellaisia nimiä, joita mielelläni näen sukutauluissa. Mikään ei ilahduta kasvattajaa enemmän kuin nähdä muidenkin kasvattaneen omista hevosista jotain uutta. Jalostuksellisesti ei tietysti ole kovin fiksua ostaa sellaisia hevosia, joiden suvuissa on samoja nimiä kuin jo nykyisillä hevosilla, mutta kai sitä joskus saa vähän epäfiksumpiakin ostoksia tehdä?

3. Suvun sopivuus
No, tämä ei ehkä suoranaisesti kuulu kategoriaan "miten määrittelen hyvän suvun", mutta jos kuvitellaan tilanne että olemme ostamassa itsellemme hevosta, haluamme toki sellaisen hevosen, jolla on mahdollisuuksia jalostuskäytössä. Toisin sanoen suvun pituuden pitäisi olla sopiva siihen nähden millaisia hevosia meillä itsellämme on, suvusta ei saisi löytyä niitä samoja yleisiä nimi kuin meidän hevosilla on (sotii kovin edellistä kohtaa vastaan) ja painotukseltaan ynnä muilta mahdollisilta seikoiltaan pitäisi olla soveltuva meidän hevosjalostukseen.

4. Vanhemmat
Varsinkin nuoren hevosen vanhemmat ovat ehkä viime kädessä se tekijä, joka ratkaisee eniten siinäkin tilanteessa, että hevosella olisi pitkäkin suku. Jos vanhemmat ovat sikakisattuja hirviöitä, ostan sellaisen hevosen vain pitkin hampain, vaikka varsalla itsellään ei oletettaisi kisattavan yhtään. Jos vanhemmilla on persoonallinen luonnekuvaus, upea kuva tai muuten vain ovat mielestäni merkittäviä hevosia jollain tavoin (siihen ei tarvita välttämättä kuin eksoottinen väri), niiden varsa ei voi olla huono hevonen.

Ei kommentteja: