tiistaina, joulukuuta 20, 2011

Joulukalenterin luukku 20: erikoisia erikoisvärejä

Palataan vaihteeksi meidän lempiaiheeseemme eli väreihin. Virtuaaliwikissä on käyty perus- ja erikoisvärejä läpi ja olen sinne kirjoittanut jotakin myös kahden erikoisvärin yhdistelmistä, lähinnä siis niistä, joissa yhdistyy kaksi diluutiotekijää.
Huolimatta siitä, että meiltä Ionicista löytyy jos jonkin väristä vipeltäjää, ei näitä yhdistelmävärejä ole ihan riesaksi asti meillä. Syy tietysti ovat kuvat ja niiden huono saatavuus. Välillä homma on jopa niin epätoivoista, että vain päätämme jonkin hevosen olevan tietynvärinen ja sitten etsimme epätoivon vimmalla kuvaa, joka olisi edes lähellä tavoiteltua väriä.

Eniten meillä taitaa olla noita yhdistelmävärejä kalliovuortenponeissa, joilla esiintyy paljon hopeaa ja jonkin verran voikko- ja hallakkovärejä.

Cold Black Ion ja Commodore Ion ovat hopeanmustanvoikkoja oreja. Hopeanmustanvoikko on vaikea väri tunnistaa, koska mustaan väriin voikkogeeni ei vaikuta juuri mitenkään ja usein hopeanmustanvoikot näyttävät aika paljon hopeanmustilta. Joillain on karvassaan kuitenkin voikkoväreille tyypillinen kellertävä sävy ja tämä näkyy varsinkin Commodorella. Hyvällä mielikuvituksella myös Cold Blackilla. Kuitenkin hopeanmustalla on niin paljon sävyvaihtelua että nuo kuvat voisivat ihan hyvin mennä tavallisillakin hopeanmustilla.
Romenna Ion puolestaan on hyvin erinäköinen hopeanmustanvoikko. Sillä näkyvät hopeanmustalla aika yleinen papurikkokuviointi ja kellertävää väriä siinäkin jossain määrin on.

Crackle Ion puolestaan on hopeanhallakko eli ruunikko, jossa yhdistyy sekä hopea- että hallakkogeenit. Myönnän ettei tuo ole maailman paras kuva, olisi kiva jos jaloissa olisi näkynyt edes pikkuisen hallakoille tyypillistä seepraraidoitusta, jota usein esiintyy hopeanhallakoilla. Muutenhan kuvan hevosen väri olisi aivan liian vaalea ja keltainen hopeanruunikolle, värisävy on kyllä aika lailla kunnossa.
Tamma Bay Star Ion on toinen hopeanhallakko ja vaikka aluksi tuossa kuvassa oli meidän mielestä jotain perustavanlaatuisesti vialla, kyllä tuo nyt menee hopeanhallakosta.

Montgomery Ion ei ole hopeavärinen lainkaan, vaan siinä yhdistyy voikko ja hallakko. Ruunivoikonhallakko eli valkohallakko on aika vaikea väri tunnistaa, koska voikko ja hallakko aiheuttavat kovin samanlaisen värityksen ja tuon kuvan hevonen menisi ihan täysin myös ruunihallakosta.
Rich Bay Ion on toinen samanlainen, mutta tuon kuvan hevonen on kyllä varsin lähellä tavallista ruunivoikkoa.

Monty Ion on jo kuollut, mutta haluan silti esitellä sen esimerkkinä hopeanruunivoikosta ja kuvassa on oikeasti hopeanruunivoikko ori. Hopean ja voikon tuntomerkit ovat varsin selkeät tällä hevosella ja se onkin oivallinen malli siitä, mitä tapahtuu kun voikko ja hopea yhdistyvät.

Quarter on toinen rotu, jolla esiintyy paljon erikoisvärejä, mutta meillä ei ole kovin montaa quarteria. Sen verran kuitenkin, että pari kivaa sekoitelmaa on saatu aikaiseksi.
Doc Dun Ion on voikonhiirakko eli musta hevonen, jossa yhdistyvät hallakko ja voikko. Sama tarina kuin hopeanmustanvoikolla eli mustaan väriin ei voikkogeeni vaikuta kovin paljon ja niinpä Doc näyttääkin pääosin hiirakolta, mutta on sitä kellertävämpi. En nyt sanoisi tätä ehkä maailman parhaaksi esimerkiksi voikonhiirakosta siltikään.

Holly Fern Ion on puolestaan ruunivoikonhallakko eli sama väri, jota tuossa ylempänäkin esiteltiin. Kaipailisin tällekin raitoja jalkoihin, mutta nyt saavat riittää nuo hännäntyven valkeat jouhet.

Siinä ne sitten taisivat ollakin, tällä hetkellä ei esimerkiksi tennesseenwalkereista löydy yhtään samppanja-voikko-yhdistelmää. Taitaisi olla aika sellainenkin tehtailla...

Ei kommentteja: