keskiviikkona, marraskuuta 25, 2015

Ionicin arabien vanhimmat orilinjat

Arabi on Ionicin vanhimpia kasvatusrotuja, alkuvuodesta 2004 syntyi eka Ion-arabi (oli samalla myös eka Ion-varsa ikinä). Jalostusta on siis tehty ja sukupolvia hevosilla piisaa, joten ajattelin että voisi olla paikoillaan tehdä jonkinlaista katsausta noihin vanhimpiin orilinjoihin, mitä meiltä löytyy.
Oikeastaan tämä postaus pitäisi tehdä vasta joskus myöhemmin, sen jälkeen kun on tarkemmin selvinnyt vajaa vuosi sitten alkaneen joukkotuhon varsinaisen vaikutukset. Tällä hetkellä tilannehan on se, että orilinjalistauksissa voi jonkin orilinjan tilanne näyttää kovinkin hyvältä, mutta että nyt sitten myöhemmin on kaikki tai suurin osa orivarsoista lopetettu ilman orijälkeläistä (ettei kai te kuvittele, että tuokaan lista olisi ajantasalla?).

Afzal-Nonstop
Afzal on suvuton egyptinarabi, joka ostettiin Ioniciin sen edellisen omistajan ja keksijän Mian tallilta Nonstopista. Nonstopista tallina ei ole minkäänlaista muistikuvaa, mutta se on mahdollisesti ollut jonkinlainen suurtalli tai oriasema, koska samalla kertaa meille ostettiin sieltä kolme muutakin erirotuista Nonstop-hevosta.
Afzal piti jalostuskäyttöön tulla, mutta lopulta se astui vain yhden arabitamman ja tästä syntyi ori Abriko Afif. Afifilla on neljä varsaa, kaksi oria ja kaksi tammaa, ja näistä kaikki ovat melko käytettyjä jalostuksessa, vähintään 3-4 varsaa jokaisella. Siitä huolimatta Afzalin orilinja ei ole erityisen laaja tällä hetkellä, osin se kyllä johtuu tuosta mainitusta joukkotuhosta, esimerkiksi Syanid Atifin (i. Abriko Afif) molemmat orivarsat lopetettiin siinä vaiheessa kun niillä oli vasta tammavarsoja. C'est la vie.

Dassais
Dassais oli Farr Arabiansin omistama suvuton arabiori, jonka ilmeisesti ainoa varsa Farr Dammar (e. Mojave Queen) astui meidän Zirkonium Ionin ja tuloksena syntyi orivarsa Ibenka Damir Ion. Damirin kautta siis jatkuu Dassaisin orilinja ja se on kohtuullisen vahva, vaikkakaan ei mitenkään erityisen yleinen. Siksipä sitä ei ole tarvinnut koskaan vältellä jalostuksessa (vaikka minä en uskokaan välttelyyn).

El Ziad
El Ziad kuuluu yhdessä Gerzawy, Omar Farysin, ja Malakhitin kanssa oikeastaan ensimmäiseen arabien tuontiryppääseen, jossa keksittiin 8 suvutonta hevosta, 4 oria ja 4 tammaa, ja näille jälkeläisiä ja jälkeläisenjälkeläisiä niin että saatin heti kasaan kolmipolvinen varsa, joka ei ollut sukua yhdellekään jo olemassaolevalle arabille. El Ziadista ei jäänyt meille kuin yksi sukua jatkanut ori, se keksitty El Kabuki ja toisaalta Kabukillakaan ei ole kuin kaksi orivarsaa, mutta näistä taas molemmat ovat olleen melkoisen tuotteliaita.
El Ziad merkittiin myöhemmin egyptiläiseksi, vaikkei se kyllä muistuta ulkoisesti egyptiläistä arabia pätkän vertaa. El Kabukikin on egyptiläinen, samoin kuin tammavarsa Sultana Ion, mutta siihen se sitten jääkin, niiden kaikki varsat ovat domesticeja.

Gajrat
Gajrat keksittiin Ioniciin loppuvuodesta 2004 ja vaikka tuolloin ei verilinjoista erityisesti meillä vielä piitattukaan, se oli syystä tai toisesta selkeästi venäläinen. Ori oli meidän molempien omistajien lemmikki, vaikkei tuo seikka nyt erityisesti näy mistään sen kummemmin.
Kuten tuohon aikaan oli tyypillistä Ionicissa, Gajratia käytettiin varsin laajalti risteytysjalostukseen, sen varsoista lyötyy pintabiania, angloarabia, morabia, ja ratsuponia. Arabivarsoja jäi kolme, yksi tamma ja kaksi oria.

Gerzawy
Gerzawy on komea puolanarabi, joka keksittiin samassa rytäkässä El Ziadin, Omar Farysin, ja Malakhitin kanssa keväällä 2006. Huolimatta siitä, että ainakin kuvansa perusteella Gerzawy on yksi meidän vanhoista suosikeista, se ei jättänyt kuin yhden orivarsan, Sztorm Ionin eikä silläkään ole enempää kuin yksi orivarsa. Gerzawyn orilinja on siis aika pieni.
Sen sijaan Gerzawy jätti pari suhteellisen merkittävää tammaa, keksityn Gwardenian ja meidän kasvattaman Khariyya Ionin. Molemmat ovat olleet varsin menestyksekkäitä (lue: paljon käytettyjä meidän mittapuulla) jalostuksessa.

HB Calimeirioun/Aramis
Aramiksesta minulla ei ole mitään tietoa, mitä nyt oriin Archiveen onneksi tallentuneilta sivuilta voi lukea. Sen parempaa havaintoa ei ole oikeastaan HB Calimeiriounistakaan, paitsi että se ostettiin Ioniciin vuodenvaihteessa 2004-05. Kuten sivuilta näkyy, se oli kilpaillut jonkin verran esteillä ja koulussa ennen meille tuloaan. Ionicissa se toimi vain jalostusoriina, muttei silti jättänyt kuin yhden arabivarsan, ori Salah Ad-Din Ionin. Silläkään ei ollut kuin yksi arabivarsa, ori Sajjad Ion, mutta Sajjad ja erityisesti sen molemmat pojat (kuten myös tammavarsat) sitten olivat jo hyvinkin merkityksellisiä jalostushevosia.

Malakhit
Malakhit kuuluu samaan "tuontierään" kuin El Ziad, Gerzawy, ja Omar Farys. Malakhit, kuten myös Omar Farys ovat domesticeiksi merkittyjä, toisin kuin monet muut keksityt arabit, joille on myöhemmin merkitty verilinjat.
Malakhitin orilinja jatkuu kahden orivarsan kautta, Midhat Ionin ja Aqil Ionin, näistä Midhat on vahvempi, Aqilista jäi Ioniciin vain yksi ori Piekna Aqashi, se jätti kaksi orivarsaa, mutta toinen myytiin pois, joten Aqilin kautta jatkuva orilinja on tällä hetkellä vanhan oriin Kabala Aqozisin varassa. Midhatilla sen sijaan on enemmän orivarsoja linjaa jatkamassa.
Malakhit kuuluu ennen kaikkea kuvansa takia meidän suosikkiarabeihin.

Olympos Campiglion
Olympos Campiglion ei tarvinne esittelyjä vanhempien arabiharrastajien keskuudessa, nimi on takuulla tuttu vanhojen arabisukujen tuntijoille eikä ihme: ori jätti tusinoittain varsoja ja niiden joukossa ovat sellaiset tunnetut hevoset kuin Rockie's Emerald, Enedfalas Eretildo, Jaguar's Olympos, ja Dahabu Storm. Ja kaiketi meillä Ionicissakin on ollut jo aiemmin hevosia, joiden suvussa Olympos Campiglion esiintyy.
Varsinaisen suoran orilinjan edustaja kuitenkin saatiin vasta vuonna 2012, kun ostin Ravenwoodista ori RW' Darius Phánin. Darius lopetettiin alkuvuodesta, mutta siitä jäi pari mukavaa varsaa, jotka eivät ole vielä toistaiseksi olleet juurikaan jalostuskäytössä. Orilinja on siis pieni, tällä hetkellä siitä on tasan yksi edustaja.

Omar Farys
Tämä on tätä samaa sakkia Malakhitin, Gerzawyn ja El Ziadin kanssa, kuten on jo moneen kertaan todettu. Omar Farysilla on 4 puhdasta arabivarsaa ja näistä kaikki, ei vain kaksi oria, ovat olleet paljon käytettyjä jalostuksessa ja Omar Farys on yleinen nimi meidän pitkäsukuisten arabien sukutauluissa.

Picazo
Picazo oli Farr Arabiansin omistama ori, joka astui pari suvutonta ionicilaista tammaa. Toinen varsoista oli ori Ibenka Bahir Ion ja sen kautta jatkuu Picazon orilinja meillä edelleen. Picazon orilinjaa voisi sanoa ainakin jossain määrin laajaksi, sen verran Bahirilla on orivarsoja.

Prince Of Sunday
Prince Of Sunday ei itse liene mitenkään erityisen tunnettu nimi, mutta sen pojanpoika Dahabu Salute (i. Karneval) ja sen poika Dahabu Shetan ymmärtääkseni ovat. Ja tokihan jo pelkkä Dahabu-liite saa vanhan harrastajan höristämään korviaan. Meille Prince Of Sundayn orilinja tuli siinä vaiheessa kun ostimme Dahabu Shetanin pojanpojanpojan Chaths al Nathifan vuonna 2009.
Chaths oli pitkäsukuinen ja sen suvussa oli tyystin eri nimiä kuin mitä meidän arabeilla muuten, joten se oli erittäin arvokas siitosori ja samalla myös paljon käytetty. Nykyisin en ole ihan 100% iloinen tästä seikasta, koska suuri osa Chathsin suvusta on sittemmin kadonnut ja tuntuu siltä, että joka kerta niiden osoitteita saa metsästää taas uudestaan sukutauluihin kun vanhat eivät toimi. Niin tai näin, eihän se hevosta itseään huononna. Chaths näkyy tällä hetkellä usein emänisänä, sillä on useita tammavarsoja ja niillä kaikilla taas omia varsoja jo. Orilinjakin jatkuu toki, muttei erityisen laajana.

Starline Enzo
Starline Enzo ei ole meidän oma ori, mutta se astui muutamia Ionicin arabitammoja. Ainoa Ionicin jalostuksessa orivarsa kuitenkin jäi tamma Zaby Ashqarista ja se oli ori nimeltä Equivalent Ion. Equivalent jätti kaksi orivarsaa, joista molemmat puolestaan jättivät useampiakin oreja, joten Enzon suora orilinja jatkuu aika vahvana meillä.
Enzo itse oli kuulemma jonkinasteinen muotiori elinaikanaan ja onhan se astunut parisenkymmentä tammaa. Ymmärtääkseni Enzoa saattaa näkyä vielä muidenkin kuin vain meidän arabien suvuissa.

–S

Ei kommentteja: