keskiviikkona, toukokuuta 11, 2016

Frederiksborgien "erikoisvärit"

Frederiksborginhevonen on siinä mielessä suomenhevosen kaltainen rotu, että rautias on hyvin dominoiva väri. Perustuen niihin frederiksborginhevosiin, jotka ovat Sukupostissa ja joille on määritelty väri, lähes 90% niistä on on rautiaita. Ruunikko on väreistä seuraavaksi yleisin, suunnilleen viitisen prosenttia, kimo, musta ja voikkovärit jakavat sitten loput prosenttiosuudet. Aion tässä perehtyä hieman siihen, mistä reaalimaailman frederiksborgien "erikoisvärit" (ts. muut kuin rautias) mahtavat olla peräisin.

Voikkovärit
Voikkoväriset (voikko ja ruunivoikko) olivat Frederiksborg Hesteavlsforeningenin (FHF) 2015 orilistalla toiseksi yleisimpiä rautiaiden jälkeen. 32 oriin joukossa oli neljä voikkoa ja yksi ruunivoikko (rautiaita 25).

Oletettavasti kaikki nykypäivän voikkoväriset frederiksborgit polveutuvat yhdestä tammalinjasta, Guldborgista. Sukupostissa linjaa pystytään johtamaan vuonna 1980 syntyneeseen tammaan Armenia, joka on väriltään joko voikko tai ruunivoikko (jälkeläisten perusteella veikkaan ruunivoikkoa). Häststamissa värejä on merkitty vielä kauemmas, samoin kuin Armenian sukua, sen mukaan väri periytyisi tammalinjaa pitkin Armenia – Angola 1965 – Nette 1956 – Anette 1950 – Ritta Juvel 1946, kaikki nämä siis voikkoja/ruunivoikkoja. Ritta Juvelin emä on mainittu Guldborg, jolle väriä ei ole merkitty, mutta oletettavasti väri tulee siltä. Guldborgista tai sen suvusta ei ole olemassa mitään tietoja.
Myös Angolan toinen varsa, Arabia, on voikko ja se puolestaan on jättänyt voikon oriin Nigerian. Samasta tammalinjasta sekin väri tulee.

Kimo
Kimojen frederiksborgien jäljittäminen on haastavampaa. Ensinnäkin suurin osa Sukupostissa kimoiksi merkityistä frederiksborgeista on vanhoja ja niiden tuoreempienkaan suvuista ei löydy selitystä värille. Ainoa selkeä tapaus viime vuosilta on 2010 syntynyt ori Osmann Riisby, joka on perinyt värin emältään Fleur Lundsgårdilta, jonka emänisä on kimo shagyaori. Kyllä, vielä 90-luvun alussa frederiksborgin jalostuksessa käytettiin näemmä shagyaa. En ole oikein pystynyt selvittämään, että miksi näin, mutta toisaalta myös muutamia puoliverioreja on käytetty jalostuksessa, kuten esimerkiksi voikkovärien kohdalla mainitun Armenian isä Atlantic.

Ruunikko ja musta
Myös näiden kanssa vieraiden rotujen risteytykset näyttelevät jonkinlaista osaa, sillä edellä mainittu pv-ori Atlantic oli ruunikko ja mahdollisesti juuri sen ansiosta Armenian kautta jatkuu myös ruunikoiden ja mustien linja.
Mutta tuo ei ole ainoa löytämäni mustan/ruunikon linja. Jalostukseen hyväksytyistä oreista löytyy musta Munkevangens Tarzan (2009), oletettavasti sen väri tulee seuraavaa reittiä: e. Munkevangens La Fiere – ei. Sofus Landlyst – eie. Tanja Landlyst – eiee. Micella Lyngholt – eieei. Columbus Hedegård – eieeii. Tarzan Klintegård – eieeiie. Tulla. Jäljet kuitenkin loppuvat siihen, Tullan suvussa on jo niin paljon aukkoja sekä väreissä että ihan jo nimissäkin, että siitä ei saa sen enempää selvää.
Sukupostista löytyy kyllä muutamia muitakin suht tuoreita frederiksborgeja, joiden suvusta löytyy Tarzan Klintegård ja sen jälkeläisiä, ja sitten on joitain hevosia, joiden suvuista ja suvun väreistä ei ota selvää vanha vihtahousukaan.

Entäs sitten virtuaalimaailma?
Virtuaalimaailmassa tämä on sentään helppoa, kun käytännössä frederiksborgeja ja jonkinlaista jalostusta on ainoastaan meillä Ionicissa. Voikkoa tulee yhdestä tammalinjasta, ruunikkoa ja potentiaalista mustaa yhdestä orilinjasta ja yhdestä tammalinjasta, joka on sattumoisin sama kuin tuo voikkovärin lähde. Tuo tamma on ruunivoikko tuontitamma Tara af Evengaard ja toinen ruunikko linja on periytynyt Bromfieldin tuontioriilta Impossível Funcãolta, jonka varsa Brag Ion ainakin oli ruunikko.

– S

Lähteet
FHF
Häststam
Sporthorse-Data
Sukuposti

3 kommenttia:

cihara kirjoitti...

Tulin ekaa kertaa vuoteen virtuaalitallikierrokselle ja meidän ori blogin uusimmassa postauksessa, voi kun lämmittää mieltä! Ihana kuulla, että ionicin fredukasvatus on edelleen voimissaan.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Sepä sattui sopivasti sitten :)
Joo, onhan meidän frederiksborg-kasvatus voimissaan edelleen ja itse asiassa varsin hyvissäkin kantimissa. Jossain vaiheessahan olin ajamassa sitä kokonaan alas kun jäljellä oli vain kolme vanhaa, pitkäsukuista tammaa, mutta en sitten kuitenkaan raaskinut. Impossível Funcão tuli tuossa postauksessa mainittua kun se on yhden ruunikkolinjan kantahevonen, mutta myös Pequenos e Apimentadolla on vähän tekemistä toisen ruunikkolinjan kanssa. Sehän nimittäin astui ruunivoikon Tara af Evengaardin ja tästä yhdistelmästä syntyi ruunikko tammavarsa Mimosa Ion. Mimosa on kuollut jo, mutta se jätti monta varsaa, joista suurimmalle osalle ei ole vielä määriteltyä väriä, mutta pakko siellä on seassa joitain ruunikoitakin olla.

cihara kirjoitti...

Pitääkin tutustua teidän nykyisiin heppoihin tarkemmin!
Meilläkin on tallissa näköjään teiltä peräisin oleva voikko Amund Ion. Katotaan, jos vaikka saisin taas ainakin vähäksi aikaa sen ja pari muuta otusta henkiin:) Seurailen kyllä aina aika ajoin Bromfieldin sähköpostia, pistä vaan viestiä, jos joskus jostain meidän fredusta olisi apua teidän jalostukseen!